gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на чери дoмати

Засаждане и отглеждане на чери дoмати

Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
Виж ››

В последните години чери доматите добиха голяма популярност в България. Те са красиви, интересни и са подходящи за салати, за украса на всякакви блюда, а са много вкусни и сготвени.

Въпреки екзотичния им вид черитата не са трудни за засаждане и отглеждане. Грижите за тях са като за обикновените домати. Можете да си купите готов разсад или сами да си го отгледате от семена. Ако имате семена, ги засадете в малки саксии или кофички - например от кисело мляко.

Ако ползвате кофички, пробийте дъната им на няколко места, повечето саксии се продават пробити. На дъното на съда, в който ще садите, поставете няколко камъчета за дренаж, а след това напълнете с почвено-торфена смес и засадете семената. Сложете кофичките на слънчево място и поливайте редовно. След около месец ще имате готов разсад.

Изберете здравите и силни растения от разсада и ги извадете заедно с почвата от кофичката, за да се запазят корените им, поставете ги в предварително изкопана в градината подходяща дупка, на дъното на която е добре да сложите тор.

Ако нямате градина, не се притеснявайте – чери доматите може да се отглеждат и в саксия. Просто изберете достатъчно голяма – поне 30 см на 30 см с дълбочина 50 см, сложете я по възможност на южна тераса и не забравяйте да поливате редовно, най-добре през два дни.

Ако сте избрали да отглеждате високостеблен сорт чери домати, когато растението достигне височина около половин метър, сложете му летва или кол, към който го привържете с помощта на сезал или лентички от плат. Това се прави, за да се осигури растежът на домата на височина и да се укрепи стеблото му. Можете един-два пъти да наторите доматите с течен тор или с оборски тор, разтворен във водата за поливане.

Задължително правило при отглеждането на доматите е да се късат излишните им листа, наречени колтуци. След около месец след засаждането на доматеното растение започнете постепенно да премахвате долните листа. На височина от 20 до 50 см от почвата стеблото на растението трябва да остане без листа, за да се подобри циркулацията на въздуха и да се намали вероятността от развитие на паразити.

Препоръчва се да премахвате листата през 5 дни до появата на първите цветове, а след това махнете листата под първата китка от цветове, след това под втората и т.н. Колтученето служи като профилактика срещу болести и води до по-ранно зреене.

Времето за узряване настъпва според сорта, но ако сте засели семената през април-май и сте пресадили доматите на постоянно място в градината през май-юни, то прибирането на реколтата ще е през август-октомври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати