Защо да ограничим приема на месо?
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Защо да ограничим приема на месо?

Защо да ограничим приема на месо?

Меса

В почти всяко българско домакинство месото и месните изделия са на почит. В същото време повечето статистики сочат, че количеството на местото трябва сериозно да се ограничи и да се приемат повече пресни плодове и зеленчуци. И това наистина е така. Главна причина е, че месото съдържа много мазнини и е от храните, които организмът не успява бързо да обработи.

Това не означава да отхвърлите месото изобщо, а по-скоро да следите за количеството месо, което консумирате и да избирате какво месо купувате. Повечето специалисти по здравословно хранене смятат, че е важно да се спазва методът на т. нар хранителна пирамида.

Според нейните правила най-важното нещо за един здравословен начин на живот е да се пие много вода, да се набляга на въглехидратните храни, които имат богато съдържание на фибри, а консумацията на белтъчни/протеинови храни, каквито са месата, да бъде ограничена.

Ето няколко съвета какви правила трябва да спазвате по отношение на консумацията на меса и месни продукти и как да ги избирате:

- Избирайте меса, които са бедни на мазнини. Това са пилешкото, пуешкото, месото от кокошка и заешкото месо. Ако все пак Ви се дояде телешко, агнешко или свинско, избирайте такова, което не съдържа толкова мазнини;

колбаси

- Колбасите и месните полуфабрикати съдържат много готварска сол, консерванти и други неясни съставки, затова е добре да ги избягвате;

- Винаги отстранявайте кожата от месата, както и ципите, жилите и всички видими мазнини от телешкото, свинското, говеждото и агнешкото;

- Имайте предвид, че месото може да бъде подправено с разнообразни растителни подправки. Като изключим готови подправки като вегета и пикантина, за които се счита, че не са полезни, можете да наблегнете на всички пресни подправки, защото те улесняват храносмилането на не толкова лесно усвоимото месо;

- За малките деца най-подходящо е бялото птиче месо и нетлъстата риба. Възрастните също би трябвало да наблягат на бялото месо от дребни животни и на рибата;

- Независимо какво месо сте избрали, винаги го консумирайте в неголеми количества и обилно гарнирано със зеленчуци;

- Избягвайте пушените меса, стига да не сте ги приготвяли само в домашни условия;

- Включвайте протеини на всяко хранене, но ги редувайте с млечните протеини и яйцата. Така например за закуска можете да си направите филия черен или пълнозърнест хляб и към нея да сложите пилешко филе. На обяд можете да хапнете нещо постно в комбинация с мляко или яйца, а на вечеря - нетлъсто месо, пиле или риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати