gotvach.bg»Статии»Любопитно»Топ 10 на екзотичните ястия

Топ 10 на екзотичните ястия

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991574
Жабешки бутчета

Под термина екзотично ястие всеки може да разбира нещо съвсем различно, в зависимост от това в коя част на земното кълбо се намира. Така например за нас изглежда съвсем нереално да ядем кучешко месо, което е характерно за азиатските народи, докато за индийците например пък да е странно, че някои народи могат да консумират телешко месо, тъй като кравата е свещено за тях животно.

Ето някои примери за най-екзотичните храни, като се вземе предвид, че екзотика за едни означава традиция за други:

1. Ястията от рибата Фугу, характерни за Япония, изглеждат напълно неприемливи от повечето народи. Рибата Фугу е силно отровна, като отровата и се съдържа в почти всички нейни органи и може да предизвика мигновена смърт. В Япония хората, които могат да я обработват, придобиват специален документ, доказващ техните умения. Местата, където може да се консумира тази отровна риба, също за много ограничени, но въпреки всичко ястията от Фугу за много разпространени.

2. Ястията, приготвени от пълхове, са истински деликатес за жителите на Камбоджа. Макар за европейци, американци и австралийци плъховете да са единствено животни, разнасящи зараза, в Камбоджа те се ловуват. Счита се, че месото им е много вкусно и органично чисто, тъй като се хранят из оризовите тръстики.

3. Панираният хайвер се сичта за истински деликатес за жителите на Шри Ланка. Той се приготвя от почти всички видове риба, сварява се в бяло вино и аромати подправки, след което се потапя в специално тесто и се панира в силно сгорещена мазнина.

Таратор

4. Ястията, приготвени от медузи, са традиционни за азиатската кухня. Задължително е медузите да престоят в студено вода поне за едно денонощие, след което се бланшират.

5. Супата Таратор, салатата Снежанка и Шкембе чорбата са много популярни за Балканския полуостров и особено за България. За всички останали части на света те обаче изглеждат съвсем екзотични.

6. Националното ястие на Сирия и Ливан, известно като Кибе, се приготвя от булгур, лук, кайма и кедрови ядки. То наистина е вкусно, но за много народи съвсем непонятно.

7. Жабешките бутчета са сред любимите ястия на италианците, поради което са си заслужили прякора жабари. Без значение дали са поднесени панирани или пържени, те определено могат да са вкусни за някои, а у други да будят отвращение.

Охлюви

8. Пържените скакалци и бръмаби са сред най-любимите деликатеси на китайците.

9. Охлювите, които изглеждат прекалено слузести, за да бъдат използвани в кулинарията, са любимо ястие на французите.

10. Сред екзотичните плодове се отличава черната диня, отглеждана на остров Хокайдо. Екзотична е и цената ѝ - 7 кг. черна диня струва около 6 100 американски долара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати