Храните на едро поскъпват спрямо миналата година

Храни

Отново се наблюдават промени в цените на храните. Индексът на тържищните цени, който показва стойността на хранителните продукти на едро, спадна през този месец с 0.81 на сто до ниво 1.470 пункта.

За сметка на това средномесечните показатели на индекса са с 1.3 на сто по-високи от месец март на миналата година. Това заявиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Въпреки че в началото на 2015 година имаше леко поскъпване на захарта, през март същата стока поевтинява на месечна база и достига до 1.18 лева за килограм.

Междувременно през същия месец продължава да се покачва стойността на брашното. Оказва се, че цената му се е покачила с 1.2 на сто спрямо предходния месец. От друга страна пък през месец март стойността на фасула се снижава с 2.6 на сто.

Купуване на Храни

Стойността на олиото обаче е леко завишена на месечна база - с 2 на сто. При оризът повишението е един процент. При яйцата пък повишение не се наблюдава и цената за един брой продължава да възлиза на 0.19 лева.

Промени спрямо месец февруари се наблюдават и при млечните и месните продукти. Така например пилешкото месо е поскъпнало на месечна база с около един процент, докато свинското месо е поевтиняло с три процента. Спрямо същия месец на 2015 година цената на кравето сирене спада с почти три на сто.

Стойността на кравето масло пък се е покачила спрямо същия месец на миналата година. Данните сочат, че на годишна база цената на свинското месо се покачва с 5.6 на сто, а цената на пилешкото месо спада с три на сто.

Супермаркет

На годишна база също така захарта поевтинява с 19 процента, а олиото с 4 на сто. Стойността на брашното пък си е все същата като през март миналата година. На годишна база стойността на яйцата обаче нараства с 1 една стотинка, а оризът със 7.7. на сто.

Друго, което прави впечатление, е, че през март на пазара почти няма изложени плодове и зеленчуци, произведени у нас. Все пак могат да се видят известни количества български зелени салати, репички, зелен лук и чесън.

Що се отнася до зелените салати, тяхната стойност се покачва на месечна база с 16 на сто. Родното зеле пък е поскъпнало през март с 15 процента, за разлика от вносното при което цената се е повишила със 7 процента.

През същия период пък са поевтинели картофите, и то с 2 процента. През март обаче са се покачили цените на ябълките /с 11.5 на сто/ и бананите /със 7 процента/. Цената на лимоните пада с 0.6 на сто.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати