Популярни морски специалитети от цял свят

Есетра

Рибата и морските деликатеси са сред най-полезните, популярните и изисканите ястия, които можете да си поръчате, когато отидете в шикозен ресторант. Добре е обаче да знаете кои са традиционните рибни и морски деликатеси за отделните държави. Така ще знаете на какво да наблегнете, ако сте решили да пътувате към някоя дестинация. Ето някои от най-популярните морски специалитети на различните континенти:

- Сьомгата безспорно попада в класацията на най-вкусните и изискани риби по света. Голяма част от нея може да бъде уловена в моретата и океаните около Канада, Норвегия, Финландия, Швеция и др;

- Есетрата е друг популярен морски специалитет. Ценена е от много любители на рибата и морските специалитети. В повечето държави уловът ѝ обаче е забранен, тъй както популацията ѝ застрашително намалява. Голямо изобилие от есетра продължава да има в Русия, а хайверът се тачи като злато;

- За Испания приготвянето на речни и морски риби се е превърнало в изкуство. Тези, които се ловят в националните им води, са най-вече паламуд и аншоа, риба тон и сардини. Змиорките, които от Атлантическия океан се придвижват към Европа чрез Гълфстрийма, се смятат за истински деликатес в Страната на баските;

Суши

- Когато говорим за морски специалитети, няма как да не се спомене сушито, превърнало се в традиционно ястие в Япония и станало популярно по цял свят. Представлява сурова риба, приготвена по специален начин, а ястията суши се считат за едни от най-здравословните;

- Наред със сушито Япония е известна и с приготвянето на отровната риба Фугу, чиято отрова присъства в почти всички нейни части. В Страната на изгряващото слънце хората, които имат право да обработват този вид риба, се наричат нагакай и имат специален сертификат, с който да докажат, че притежават правоспособност да обработват причиняващата мигновена смърт риба Фугу, позната и като риба-балон;

Пъстърва

- В китайската кухня използването на всякакви морски дарове и водорасли е широко разпространено. Особено популярни са ястията, приготвяни със скариди и миди. За разлика от повечето кухни обаче, голяма част от тях се изсушават предварително и след това се използват за кулинарни цели. Това придава един характерен китайски вкус, който всеки може лесно да разпознае.

- Мнозина считат, че най-хубавата пъстърва живее около Канада, но всъщност много вкусна е и типичната балканска пъстърва, която може да се приготви по разнообразни начини.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати