gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво трябва да знаем за гроздовата захар

Какво трябва да знаем за гроздовата захар

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
978557
Гроздова захар
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
Виж ››

Гроздето е сред най-полезните плодове, особено червеното грозде. В него лесно се проследяват почти всички химични групи вещества, които могат да бъдат открити в растителният свят. Гроздето е много богато на калий, който има доказано благотоворно действие върху нашия организъм.

Освен това, като повечето плодове, така и гроздето засища глада на човек към сладко, без да приема чистата бяла захар, която води до затлъстяване, поява на кариес и др. На захарта, която се съдъръжа в гроздето, ѝ трябва достатъчно време, за да достигне до черния дроб.

Там тя се превръща в глюкоза, т. е. гроздова захар и едва тогава може да повлияе на увеличаването нивото на кръвната захар. За разлика от нея бялата захар веднага повлиява на кръвната захар и всички специалисти препоръчват тя да се избягва.

Гроздовата захар е един от най-важните въглехидрати в биологията и играе изключително важна роля за здравословното хранене на човек, като се вземе предвид, че с нищо не трябва да се прекалява.

Вино

Гроздовата захар подпомага развитието на умствената дейност и влияе добре на хора, страдащи от астма, туберкулоза, нервни и сърдечно-съдови заболявания. Освен това тя пречиства организма от токсини, а в семките на самото грозде се съдържат полифеноли, които действат против стареене.

Грозде могат да похапват дори и хората, страдащи от диабет, защото то е със среден гликемичен индекс - 46.

Повечето специалисти твърдят и че е добре човек да си пийва по една чашка вино за здраве. От голямо значение за свойствата на виното е гроздовата захар. Тя е обект на постоянен контрол и лесно може да бъде проследена.

Захарите се намират най-вече в месестата част на гроздовите зърна. Най-общо казано, това, което касае виното, са глюкозата и фруктозата. В много по-малки количества има захароза и други захари.

Захарите са със сладък вкус и участват активно за оформянето на вкуса на виното. Особено ценени са при специализираните вина и при вината с остатъчна захар, тъй като от тях зависи характерния сладък привкус.

За сухите вина също са от голямо значение, защото именно те придават усещането за мекота и пълнота на самото вино. От всичко казано дотук става ясно, че гроздовата захар е важна за човешкия организъм и в умерени количества можете спокойно да си я набавяте от шепа пресни гроздови зърна, а защо не и с удоволствие да изпиете малка чаша висококачествено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати