Как да ограничим количеството приемана захар

Как да ограничим количеството приемана захар

Захар

Основният проблем при приемането на захар е, че изяждаме прекалено големи количества от нея, а в повечето случаи дори не усещаме, че става така. Ежедневно консумираме захар – това започва още с кафето сутрин, което се подслажда с 1 -2 лъжички. По-късно през деня се изпива поне още едно кафе или в най-добрия случай чай, който също е подсладен със захар.

Ако усетите жажда, а не ви се пие вода, ще си купите едно безалкохолно, в което има доста голямо количество захар или в най-добрия случай ще се спрете на натурален сок, който не отстъпва по сладост. И така само до ранния следобед вече сте погълнали предостатъчно захар, но изведнъж ви се прияжда нещо сладко и си позволявате някакъв малък десерт.

За да ограничите количеството захар, което ежедневно приемате, първо трябва да сте сигурни, че искате да го направите, защото някои навици ще трябва да бъдат променени.

Най-важното е да пиете кафето или чая си със заместител – медът е чудесен вариант. Със сигурност е по-различно на вкус, но пък е и по-здравословно. Можете да използвате разбира се и стевия, която също е много сладък продукт, но е далеч по-полезен от захарта.

Когато през деня усетите глад и решите да залъжете организма си с нещо сладко, изберете плод, пред пастичка. Плодът ще успее поне отчасти да засити желанието ви за сладко изкушение. Освен това не забравяйте, че плодовете трябва да се консумират известно време преди основната храна, а не като десерт, както са свикнали повечето хора.

Стевия

Така наречените прости въглехидрати също могат да причинят желание за захар, затова е хубаво да ограничите и картофения чипс, хляба и останалите тестени изделия.

Излишно или не, трябва да споменем, че газираните напитки трябва да се ограничат изцяло от менюто, същото се отнася и за соковете в кутиите. По-добре е да си приготвите прясно изцеден сок или фреш.

Ограничаването на захарта изведнъж, особено при хора, които ежедневно консумират големи количества, може да причини известен дискомфорт – нервност, проблеми със съня и др.

За да избегнете подобни състояния, можете да си правите чайове от следните билкилайка, жълт кантарион, пасифлора и пр. Ако пиете някакви хапчета, консултирайте се с лекар за билките, тъй като могат да си взаимодействат с медикаментите.

Започнете да четете какво пише на етикетите на храните и не си купувайте онези, в които има голямо количество захар.

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати