Сосове от карибската кухня

Джърк пиле
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Карибската кухня представлява смес от влияния от испанската, френската, африканската, индианската и индийската кухня. Местното население ги е съчетало в кулинария, която е уникална по своята същност и много здравословна.

Карибските острови се намират в тропическия пояс, който осигурява огромно разнообразие от плодове: кокосов орех, ананас, маракуя, манго, банани, смокини, нар, карамбола, гуава и много други видове, които се срещат само там и не достигат до други части на света, защото са прекалено деликатни за транспортиране.

Карибските ястия са богато подправени. Най-широко разпространената подправка е чилито. Традиционният ямайски сос е толкова лют, че на етикета му пише Pain is good (Болката е удоволствие). В карибската кухня се използват още бахарът, индийското орехче и канелата.

Лют сос

Друг типичен сос, който се радва на голяма популярност най-вече в Ямайка, е сместа от подправки или иначе казано - паста джърк. Най-добра е домашно приготвената, но и готовата не е лоша. Рецептата варира в зависимост от готвача, но джърк винаги съдържа бахар, зелен лук, изключително лютите чушки скоч бонет (шотландско боне) и мащерка.

Тя често се използва за обработка на месо (най-вече пилешко, агнешко и козе), риба и зеленчуци. Нерядко се готви на открито, в мангали, направени от бидони за машинно масло. Така култовият карибски сос получава аромат на дим.

Местните изсушени плодове на бахара приличат на големи кафяви зърна черен пипер. Те се смилат на прах, чийто аромат наподобява този на смес от карамфил, канела, индийско орехче и черен пипер.

Къри

От друга гледна точка, климатът на Карибите е идеален за отглеждане на цитрусови плодове и зелените лимони са сред най-важните съставки в сосовете и маринатите.

Полуизсушената мащерка пък е преобладаващата зелена подправка в ямайската кухня – от целите стръкове в яхнии и кърита до листата в маринати и сосове.

Сосовете са толкова популярни в карибската кухня, че се използват и в сладкарството. Дори най-обикновеният десерт като печени банани не минава без традиционен сос, съставен от сок и кора на портокал, индийско орехче, захар, ром и разтопено масло.

Опитайте още вкусни рецепти от карибската кухня: Шишчета от скариди на скара, Пиле с кокосово мляко и манго, Банани по карибски, Супа с кокос, Пиле с кокос, Банани по ямайски.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати