Рецепти за кисело зеле от цял свят

Рецепти за кисело зеле от цял свят

Кисело зеле

Малцина знаят, че киселото зеле, което така обичаме да си приготвяме есенно време, всъщност е немски специалитет. Макар в Германия да не приготвят от него сармички, те го използват за абсолютно всичко останало. Особено популярна е рецептата за джолан с кисело зеле. В Русия, както и в много азиатски държави, киселото зеле също е популярно. Ето няколко рецепти за кисело зеле от цял свят:

Кисело зеле в бидон по нашенски

Необходими продукти: 30 кг зеле, 400 г сол на 10 л вода, няколко кочана царевица

Начин на приготвяне: Зелките се почистват, отстранява се кочанът им и на същото място се разрязва кръст на дълбочина 3-4 см. Зелките се поставят в бидон заедно с царевицата и се заливат с вода със сол, която трябва да е 10 см над зелето. След 4- 5 дена започва претакането, което се извършва за около 15-20 дни през ден. Бидонът трябва да е плътно покрит.

Кисело зеле по немски

Кисело зеле по германски

Необходими продукти: 10 кг зеле, 2 кг моркови, 1 глава целина, 1 вр. магданоз, 5 г кимион, няколко зърна черен пипер и дафинов лист

Начин на приготвяне: Зелето и морковите се нарязват и се осоляват. Нареждат се в специален съд, който в Германия се продава за приготвянето на кисело зеле, и между тях се слагат нарязаните на ситно подправки. След като ферментира зелето, се слага на хладно.

Кисело зеле по руски

Кисело зеле по полски

Необходими продукти: 5 кг. белокочанно зеле, 2 кг ябълки, 1 кг моркови, 120 г сол, 3 г семе от копър

Начин на приготвяне: Зелето се нарязва заедно с кочана, а ябълките и морковите се рендосват. Смесват се със солта и копъра и се слагат в емайлиран, стъклен или дървен съд. Заливат се с вода, в която са киснали обелени и измити картофи и се притискат с тежест. Така приготвеното кисело зеле се съхранява на хладно.

Кисело зеле по руски

Необходими продукти: 10 кг зеле, 600 г моркови, 1 кг червено цвекло, 1 глава целина, 1 кг малки ябълки, 200 г червени боровинки, 250 г сол

Начин на приготвяне: Зелето се нарязва на ивици, посолява се и се нарежда плътно в буркани. Между него се слагат нарязани ябълки, моркови, цвекло, боровинки и целина. Задължително е всичко да е добре притиснато, за да се отстрани въздухът. Накрая се подреждат зелеви листа и всеки буркан се притиска с тежест. Бурканите се съхраняват на хладно.

Апетитни предложения с кисело зеле: Свински [ребърца с кисело зеле], Свинско с кисело зеле в гювеч, Свинско с кисело зеле, Месо с кисело зеле, Кисело зеле с кайма, Сарми с кисело зеле, Кокошка с кисело зеле.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати