Проверяват масово яйца, агнешко и козунаци за Великден

Великден

Масирани тематични проверки във връзка с наближаващия голям християнски празник Великден стартира Българската агенция по безопасност на храните.

Експерти от отдел Контрол на храните ще извършат извънпланови проверки в редица търговски обекти.

Особено внимание ще бъде обърнато на складове и производствени бази, пакетиращи центрове за яйца, заведения за обществено хранене и магазини за търговия на дребно с храни.

Инспекторите на БАБХ ще обърнат особено внимание на производството и търговията с храни, чието търсене е засилено в дните около Великден – козунаци, яйца, бои за яйца, плодове и зеленчуци, зелени салати, агнешко месо и др.

При проверката ще се следи за правилното съхранение на храните, сроковете за съхранение, правилно етикетиране, наличие на всички документи за произход и безопасност на храните, както и дали са заведени съгласно Системата за безопасност на храните.

Яйца

Инспекторите ще следят за качеството на агнешкото месо и яйцата, които са ред най-търсените храни за Възкресение Христово. Те съветват да купувате месо само от специализирани магазини, където то пристига с всички необходими документи за произход.

Когато закупувате яйца, трябва да обръщате внимание на срока им на годност и наличието на печат, който съдържа код на производител.

Тематичните проверки по случай Великден стартираха на 1 април и ще продължат до 13 април. След това инспекторите на БАБХ ще продължат планираните масирани проверки във връзка с прилагането на Регламент 1169/2011 за правилно етикетиране на продуктите в търговската мрежа и заведенията за обществено хранене.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати