Как да готвим боб адзуки

Боб адзуки

Бобът адзуки, малко познат в България, е вид червен боб, силно разпространен в азиатските държави. По качества той по нищо не отстъпва на нашенския боб, но се приготвя много по-бързо. Много богат е на протеини и в сравнение с останалите бобови култури не е толкова трудносмилаем.

В китайската кухня например той се използва за приготвянето на много сладки кремове, каши, пудинг и сладкиши. Това се дължи на лекия му и приятен сладникав вкус и аромат. Можете да го приготвяте по абсолютно същият начин, както се приготвя и българския боб, но внимавайте да не го преварите. Ето 2 от най-разпространените азиатски рецепти с боб адзуки.

Китайска каша с боб адзуки

Необходими продукти: 250 г боб адзуки, 4 ч. л. ориз, 1.5 л студена вода, 1 резен изсушена мандарина, 3 ч. л. фъстъчено масло, 1 ч. ч. захар, някакъв маслен крем по избор, с който да се сервира

Начин на приготвяне: Бобът и оризът се накисват за половин ден в 5 ч. ч. вода. След това продуктите заедно с водата се слагат в дълбок съд, добавя се маслото, изсушеният резен мандарина и останалата вода и всичко се кипва. Намалява се котлонът и се оставя за около 2 часа като периодично се разбърква.

Супа с боб адзуки

Трябва да се получи леко леплива каша. Добавя се и захарта, отново се разбърква, изважда се резена мандарина и всичко се оставя да се охлади, след което кашата се слага в хладилник. Сервира се заедно с някакъв по-тежък маслен крем по желание. Кашата може също така да се поднесе гореща в комбинация със сладолед.

Супа с боб адзуки

Необходими продукти: 2 ч.ч. боб адзуки, 2 глави кромид лук, 3 с. л. мас, 1 с. л. доматено пюре, 5 скилидки чесън, 3 карамфилчета, 1 щипка захар, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Бобът се накисва предварително за около 5- 6 часа, след което се слага да се отцеди. Лукът се нарязва на ситно и се изпържва в маста. Към него се добавят всички останали подправки и всичко се разбърква до получаването на не много гъст сос. Към него се добавя оризът и около 4- 5 ч. ч. вода. Всичко се вари до пълното омекване на боба, след което се подправя на сол.

И за да не се чувства родната боб чорба пренебрегната, ви предлагаме да пробвате рецептите за Бобена чорба, Боб с кисело зеле, Боб в гърне, Постен боб, Боб с наденица.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати