gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За и против натуралните сокове в кутии

За и против натуралните сокове в кутии

натурални сокове
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Надали има човек, който не е гледал поне една реклама на натурални сокове. Производителите се надпреварват да убедят потребителите, че продуктите им са много здравословни и витаминозни. Но така ли е наистина? Като цяло, всеки е наясно, че плодовете са изключително важна част от хранителната пирамида.

Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 чаени лъжички захар. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

Върху някои напитки пише, че са произведени без захар или с ниско съдържание на захар. Понякога обаче захарта в тях е заменена с изкуствени подсладители, които въпреки че не съдържат калории, с нищо не са по-добри от захарта.

В повечето сокове се съдържат много киселини, които способстват за разрушаването на зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да се употребяват много внимателно, особено при остеопороза.

Изследователската група от Кембридж, която консултира британското правителство в областта на храненето и затлъстяването, поиска сокът да отпадне от официалните препоръки на здравното министерство, в които сега пише, че той може да се брои към препоръчителните пет порции дневно плодове и зеленчуци.

Сокове

Разбира се, години наред индустрията на натуралните сокове се радваше на здравословния си имидж. Всичко, което е свързано с плодовете, винаги е вървяло с този здравословен етикет, но за хранителната индустрия плодовете са като всичко останало - просто бизнес. Колкото и да слагат етикети като 100% натурален и прясно изцеден, големите марки на пазара предлагат 100% преработен продукт.

Повечето натурални сокове имат срок на годност до две години. Заради тази преработка те губят по-голяма част от хранителната си стойност. РН-то на плодовете се променя и от алкално се превръща в киселинно. Също така добавките и консервантите в сока могат да имат канцерогенен ефект върху тялото на човек.

Единственото предимство на плодовия сок е това, че е удобен – пакетиран и готов за консумация. Въпреки това много по-полезен е изстисканият на момента сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати