Пчеларството в България пред изчезване

Пчеларство

Пореден спор между търговци и преработватели, от една страна, и произвдители, от друга, прикова общественото внимание. Този път на фокус попадна цената на пчелния мед. Докато от организацията на българските производители на мед се надяват да пласират стоката си на цена от 6 лева за килограм, търговците се канят да предоставят природния продукт на щандовете си за 4.50 лева за килограм.

Според родните пчелари обаче тази цена е изключително неизгодна за тях и това ще доведе да фалити и замиране на бранша. Приблизително 15 тона пчелен мед се изнасят всяка година от България, като тенденцията върви към увеличаване на количеството на изнасяния мед. Природният продукт се изкупува от производителите на цена от 5.20 лева за килограм.

Според повечето пчелари и тази изкупна цена е неизгодна, като сумата от 6 лева за килограм е допустимият минимум, който може да ги изведе на печалба. Полезният продукт достига да крайния потребител на цени, започващи от 7-8 лева, напомнят те.

Овен ценообразуването на продукцията им от бранша са поставени пред редица други сериозни проблеми. В последните години все по-разпространена е практиката на кражби на пчелните семейства. Също така отравянето на пчели от земеделски стопани, които пръскат площите със зърнени култури без предупреждение, е причина за замирането на пчеларството в цели райони на страната.

пчели

Поради редицата проблеми, пред които са изправени, родните пчелари внесоха предложение за разработка на софтуер, финансиран по европейски проект, даващ субсидия за софтуерни разработки в областта на земеделието от страна на български софтуерни компании, който да пази пчелите.

В предложението е заложено земеделски производители, които планират пръскане в обработваните от тях ниви, да получават SMS-известие къде в района има кошери.

Безспорно най-големият проблем пред пчеларите в България и по света обаче е така нареченият Синдром на празния кошер, при който след края на зимния период пчелите необяснимо изчезват. Учените все още не могат да си обяснят явлението, като теориите какво причинява синдрома варират от излъчванията на телефонните клетки до глобалното затопляне.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати