Зеленолистни зеленчуци всеки ден пазят от деменция

Зеленолистни зеленчуци

Пролетта е подходящото време да се насладим на всякакви зеленолистни зеленчуци – марули, спанак, лапад, киселец и пр. Оказва се, че вкусните марули са вторият по-популярност зеленчук в света – нареждат се веднага след картофите. Освен това в света са известни двайсетина вида марули – между тях са червените, синьозелените и др.

Изследване показва, че богатите на желязо зеленчуци са много полезни и за поддържането на мозъка. Хапването на зеленолистните зеленчуци всеки ден ще ни предпази от деменция, откриха чикагски учени. Специалистите са следили хранителния режим на 950 души в продължение на десетилетие, за да достигнат до този извод.

Всички участници в анализа са подложени на 19 теста, чиято цел била да установят какво е физическото и психическото им състояние. Освен това тестовете включвали и въпроси, свързани с това какви храни и напитки предпочитат да консумират доброволците. Средната възраст на участниците в изследването е била 91 години.

Хората, които ядат зеле, спанак или друг зеленолистен зеленчук поне един път на ден, имат по-добри когнитивни умения от останалите, категорични са учените. Специалистите са взели под внимание и други фактори – фамилна анамнеза за деменция, ниво на образованието и др.

Зелена салата

Консумацията на зеленолистни зеленчуци всеки ден ще забави остаряването на мозъка средно с около 11 години, посочва се в резултатите от изследването. Няма съмнение, че причината за доброто влияние на зеленолистните зеленчуци са високите нива на витамини и хранителни вещества, които има в тях, категорични са учените. В тях се съдържат големи количества витамин К, калций, хлорофил, бета-каротин и др.

Предишно изследване на шведски учени пък показва, че купа спанак на ден, може да направи мускулите по-силни. Специалистите дори смятат, че ефектът ще се появи само след три дни. Автор на изследването е доктор Ед Вайзберг от Института Каролинска, Швеция.

Консумацията на зеленолистните зеленчуци ще повлияе добре на целия организъм – ще засили метаболизма, а според изследвания ще намалят и опасността от сърдечно-съдови заболявания.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати