Ходенето помага срещу апетита за вредни храни

Спорт
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Ако сте страстен любител на сладкото и всички опити да го премахнете от менюто или дори да го намалите са неуспешни, опитайте да се откажете от него с помощта на разходки. Ходенето четвърт час може да се окаже много полезно за онези, които страдат от наднормено тегло и не могат да ограничат висококалоричните сладки изкушения, предава Ройтерс.

Резултатите са на изследователи от Австрия – от университета на Инсбрук. За изследването учените са анализирали 47 човека, които са страдали от наднормени килограми и всички са били на средна възраст от 28 години.

Доброволците са имали за задача да бягат на пътека 15 минути, като учените поясняват, че темпото не е задъхвало участниците, но е било достатъчно бързо, за да може да се догони автобус. Тези 15 минути са повлияли на желанието на всички доброволци от тази група да ядат сладко, твърдят учените.

Поведението на доброволците е сравнено с поведението на друга група участници – те не са имали никакво физическо натоварване по време на изследването. Учените са обнадеждени от резултатите и смятат, че ходенето може да се използва като стратегия срещу моментния непреодолим апетит и всички онези нездравословни изкушения.

Не само сладкишите могат да се ограничат по този начин, но и всякакви висококалорични храни, към които посягаме, когато се почувстваме гладни, убедени са специалистите.

Понички

Тези малки кратки разходки действат като когнитивна стимулация и отвличат вниманието на хората от натрапчивите мисли за храна, поясняват специалистите. Хората могат да се разхождат, когато усетят, че искат да похапнат нещо, и така няма да се тъпчат непрестанно с вредни храни, съветват психолози, които са се запознали с изследването.

Световната здравна организация алармира, че почти два милиарда души по света имат затлъстяване или наднормени килограми, а това ги излага на повишен риск от много заболявания.

Сред тях са сърдечно-съдовите болести, заболявания на дихателната система, хипертония (високо кръвно), диабет и др. Учените предупреждават още, че хората, които имат наднормени килограми, са по-застрашени от преждевременна смърт, отколкото останалите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати