gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Триста съставки правят чая полезен

Триста съставки правят чая полезен

Чай

Всекидневното пиене на чай е много полезно за здравето, твърдят британски учени. Англия е известна с традициите си в пиенето на чай във five o’clock.

Химическият състав на чаените листа е изключително сложен – те съдържат към триста компонента. В тях влизат абсолютно всички витамини}, а също така [танини, кофеин и етерични масла. Прясно откъснатият лист съдържа в пъти повече витамин С, отколкото който и да е цитрусов плод.

Отварата от чаени листа по хранителност се доближава до бобовите култури. В това отношение е особено полезен неферментиралият зелен чай.

Чайник

Според древните китайски мъдреци чаят е напитка, която лекува всички болести. Въпреки преувеличението, тяхната гледна точка има и реална база.

Силният чай стимулира работата на черния дроб и далака, помага за повишаване на нивото на хемоглобин в кръвта. При всекидневна употреба активизира дейността на висшата нервна система и мозъка.

Той е добър регулатор на температурата, затова при горещини се препоръчва да се пие топъл зелен чай. Ако се пие редовно чай без захар, той помага на зъбите да се предпазят от кариес. Компресите от чай са добро средство при слънчеви изгаряния.

Чаят обаче трябва да се пие редовно, но с мярка. Прекалено честите дози кофеин предизвикват безсъние, възбуда на главния мозък, сърцебиене, натоварват се бъбреците.

Хората на средна възраст не трябва да пият повече от три чаши дневно силен чай. Има се предвид 3 г сух чай на чаша вряла вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати