gotvach.bg»Статии»Любопитно»Изварата е създадена в стомаха на животно

Изварата е създадена в стомаха на животно

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
извара
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Според една от кулинарните теории за произхода на изварата, тя е създадена, когато прадедите ни са решили да запазят по-дълго прясното мляко в стомаха на убито животно. Под въздействие на ферментите в стомаха млякото се е превърнала в извара. Тогава човек е открил за пръв път колко вкусна може да бъде тя.

Изсушената извара, полята с разтопено масло, се превръщала в консервиран продукт, който издържал много дни. Традициите на използването му са много различни при отделните народи. Някои го ползват като десерт, в който добавят плодове и захар. Други го разбъркват с вино, трети – със солени подправки.

Изварата превъзхожда всички млечни продукти по концентрация на белтъчините и по бързина на усвояването им. Тя съдържа много малък процент мазнини и е идеална за тези, които искат да се вталят. В чийзкейковете обикновено се използва най-мазната извара, така че ги избягвайте, ако искате да се преборите с килограмите.

За подобряване на обмяната на веществата веднъж месечно правете разтоварващ ден с извара. Консумират се 4 пъти по 100 г извара, в нея може да се добавят по няколко капки мед. Въпреки полезните си качества обаче изварата може да бъде и опасна. Ако не е прясна, тя може да предизвика алергични реакции.

В хладилника ви прясната извара не трябва да стои повече от 2 денонощия. След това тя не е годна за пряка консумация, а само за правене на сладкиши или соленки. Най-лесно изварата се усвоява от организма, ако е съчетана с плодове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати