За и против дъвките без захар

Дъвки без захар

Родителите и зъболекарите отдавна знаят, че прекалената консумация на захар разваля зъбите. Кариесите се появяват, когато бактериите превръщат захарта в разяждаща емайла киселина.

Напоследък обаче въпросът за ползата на дъвките без захар става все по-оспорван. Според направено наскоро от британски учени проучване, редовното дъвчене на дъвки, съдържащи подсладители, може да доведе до натрупването на големи количества аспартам в организма. Според авторите на проучването аспартамът увеличава отлагането на мазнини в тялото с 40% повече в сравнение с обикновената захар.

Аспартамът е подсладител, открит през 1965 г. съвсем случайно. След повече от 100 проучвания относно безопасността на продукта през 1981 г. той бе одобрен от FDA, сочейки, че не повишава риска от развитие на злокачествени заболявания при лабораторни животни. Аспартам е около 200 пъти по-сладък от захарта. За разлика от други подсладители не бива да се използва при готвене, свързано с топлинна обработка.

Според друго проучване, публикувано от Британският Дентален Журнал, съществуват много малко доказателства за това. Дори е установено, че най-често използваните подсладители като ксилитол и сорбитол могат да причинят увреждане на емайла, ако се приемат в комбинация с добавки като консерванти и изкуствени аромати и оцветители.

Дъвки

Американската асоциация по безопасността на храните и лекарствата и Европейският съюз пък са одобрили употребата на ксилитол в дъвките, защото се смята, че той не ферментира в разяждаща емайла киселина, а и увеличава продукцията на ензимите в слюнката, което е добре за предотвратяване на образуването на кариеси.

Ксилитолът всъщност е захарен алкохолен подсладител, който се среща в природата и може да бъде използван за подслаждане на широк обхват от продукти без захар, включително дъвки, сладкарски изделия, фармацевтични и други продукти за орална хигиена.

Много на брой клинични изпитвания с широк обхват и полеви изпитвания показват, че редовната консумация на подсладена с ксилитол дъвка или сладкарско изделие може да намали случаите на зъбен кариес (дентален кариес) с от 35% до 100%.

Така че относно ксилитол има доста противоречия, но със сигурност изследването е показало, че той е по-добрата опция от по-евтината му алтернатива – сорбитол, който ферментира.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати