gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как изглежда великденската трапеза по цял свят

Как изглежда великденската трапеза по цял свят

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121294
Как изглежда великденската трапеза по цял святТрапеза
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Несъмнено великденските яйца са традиционният продукт за всяка една великденска трапеза. Но освен красиво боядисани яйца, в различните страни по света подреждат и различни ястия.

Класическата трапеза в България изисква печено агне и домашно приготвен козунак. Агнешкото месо символизира жертвоприношение на Христос заради човешките грехове. Яйцето символизира началото на новия живот и Възкръсването на Христос, а козунаците символизират тялото на Исус.

Козунаци се месят в почти всички славянски страни по света, като се декорират по различен начин. В Словения и Хърватия например задължително поставят кръст върху великденския хляб.

Великденска трапеза

В Испания козунакът започва да се меси още с началото на Страстната седмица, като прилича повече на голяма поничка, отколкото на обикновен хляб. В центъра на козунака се поставя твърдо сварено яйце.

Във Великобритания традиционният хляб се оформя като кръг. Тестеното изделие, което има 100-годишна история, се украсява с 12 по-малки топки, които символизират Христовите апостоли.

В Гърция и Португалия задължително украсяват козунака с червени великденския яйца, които символизират Христовата кръв, а върху хляба се поставя кръст.

В Мексико замесват хляб, наречен Capirotada, от брашно, стафиди, карамфил и сирене като се смята, че всяка една съставка символизира страданията на Христос.

Панетоне за Великден в Италия

В Грузия, вместо великденски козунак, на традиционната трапеза за Великден се слагат великденска торта с блат и крем. Обикновено грузинците носят тортата в деня на Възкресението в църквата, за да бъде благословена.

В Русия на Великден се приготвя салата от червено цвекло и сирене, която се декорира тематично с характерни великденски символи. На трапезата и трапезата присъства и руския кулич, който доста прилича на познатия ни козунак.

В Италия традиционният хляб се казва панетоне, който е много популярен и у нас. Панетоне – в превод хлябът на Тони, е и традиционен хляб за коледните празници в Италия, а неговата поява в свързана с много интересна история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати