Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как изглежда великденската трапеза по цял свят

Как изглежда великденската трапеза по цял свят

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Как изглежда великденската трапеза по цял святТрапеза

Несъмнено великденските яйца са традиционният продукт за всяка една великденска трапеза. Но освен красиво боядисани яйца, в различните страни по света подреждат и различни ястия.

Класическата трапеза в България изисква печено агне и домашно приготвен козунак. Агнешкото месо символизира жертвоприношение на Христос заради човешките грехове. Яйцето символизира началото на новия живот и Възкръсването на Христос, а козунаците символизират тялото на Исус.

Козунаци се месят в почти всички славянски страни по света, като се декорират по различен начин. В Словения и Хърватия например задължително поставят кръст върху великденския хляб.

Великденска трапеза

В Испания козунакът започва да се меси още с началото на Страстната седмица, като прилича повече на голяма поничка, отколкото на обикновен хляб. В центъра на козунака се поставя твърдо сварено яйце.

Във Великобритания традиционният хляб се оформя като кръг. Тестеното изделие, което има 100-годишна история, се украсява с 12 по-малки топки, които символизират Христовите апостоли.

В Гърция и Португалия задължително украсяват козунака с червени великденския яйца, които символизират Христовата кръв, а върху хляба се поставя кръст.

В Мексико замесват хляб, наречен Capirotada, от брашно, стафиди, карамфил и сирене като се смята, че всяка една съставка символизира страданията на Христос.

Панетоне за Великден в Италия

В Грузия, вместо великденски козунак, на традиционната трапеза за Великден се слагат великденска торта с блат и крем. Обикновено грузинците носят тортата в деня на Възкресението в църквата, за да бъде благословена.

В Русия на Великден се приготвя салата от червено цвекло и сирене, която се декорира тематично с характерни великденски символи. На трапезата и трапезата присъства и руския кулич, който доста прилича на познатия ни козунак.

В Италия традиционният хляб се казва панетоне, който е много популярен и у нас. Панетоне – в превод хлябът на Тони, е и традиционен хляб за коледните празници в Италия, а неговата поява в свързана с много интересна история.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest