Великден е!

Великден

Великден е! Великият ден на Възкресението представя най-пълно основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят. Православната църква определя датата за празнуване на Великден според Юлианския календар, а Католическата църква - според Грегорианския. Няколко са важните обичаи на празника в България.

Традицията повелява в четвъртък или в събота да боядисаме великденските яйца. Те са една от основните характеристики на християнските празници, защото напомнят за възкресението на Исус Христос.

Според преданието за първото великденско яйце Мария Магдалена поднеслаяйца на император Тиберий и му съобщила за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, [яйцето от кокошка, което държи, трябва да стане червено.

И то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с Христос Воскресе.

Важна характеристика на празника е козунакът. Той символизира тялото на Исус Христос, а боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. И агнето е изключително важен символ на Великден. То олицетворява Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в Деня на Възкресението. Християнската традиция представя Исус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.

Възкресение Христово

На Великден трябва да се облечем и в нови дрехи. Те са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението. В България Великденските празненства продължават три дни.

В полунощ на събота срещу неделя всички отиват на църква и след тържествената служба, известяваща възкръсването на Христос, се отправят към домовете си със запалена свещ в ръка.

Великденският поздрав е Христос Воскресе, а отговорът – Воистина Воскресе.

На трапезата днес задължително трябва да сложите Боядисани яйца за Великден, Питка със сирене и яйца, Обреден хляб за Великден, Великденска зелена салата, Печено агнешко, Великденски козунак, Великденско руло.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати