gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните азиатски подправки

Най-популярните азиатски подправки

Азиатски подправки

Азиатската кухня е смесица от аромати и вкусове, които рядко могат да се срещнат другаде по света. Надали има човек който да не пробвал японския специалитет суши, китайския ориз или деликатесите на индийската кухня. Уникалният вкус на азиатската кухня се дължи най-вече на умелото използване на нейните подправки. Ето някои от най-разпространените:

Джинджифил - употребява се най-вече пресен корен от тази подправка както за рибни и местни ястия, така и за салати. Разпространен е и маринованият джинджифил.

Босилек - има няколко разновидности, които се различават по вкус и употреба. Най-използваният вид босилек е с доста по-силен аромат от този, който вирее в европейските държави.

Кардамон - използва се за по-сладките или пикантни ястия. Придава на сготвеното с него доста натрапчив аромат.

Лимонова трева - неизменна част от азиатската кухня, която е вече много разпространена и в Европа. Използва се най-вече за приготвянето на сладко-кисели супи.

Кориандър - за подправянето на различни ястия се използват всички негови части - от листата до корените. За разлика от европейските държави, където може да се срещне по-често като суха подправка, на азиатските пазари той се продава в пресен вид.

Мента - много употребявана за приготвянето на различни пресни салати.

Подправки

Куркума - Доскоро използвана само за боядисване от будистките монаси, тази жълтеникава подправка от години намира широко приложение в азиатската кулинария.

Къри паста - тя може да зелена, червена, жълта или оранжева на цвят и се използва като основа на много ястия.

Уасаби - характерната японска лютива подправка, която се приготвя от подобно на хряна растение. С нея се подправят суши и сaшими.

Соев сос - приготвя се от соеви и пшенични зърна заедно със сол и е особено разпространен в китайската кухня. Основна подправка е и в японските кулинарни традиции, но там е познат като сос Шою.

Мирин - представлява сладко саке, което се използва само в кулинарията.

Оризов оцет - има лек и приятно сладък вкус и е основна подpравка в Япония и Китай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати