Видове сладкиши, любими на всички ни

Торта Сахер

Десертът без съмнение заема важна част от нашето меню, стига да не се прекалява с него. Чрез продуктите, от които се приготвя, в човешкия организъм влизат много ценни хранителни вещества като яйца, захар, мляко, плодове, орехови ядки и др., които обикновено не присъстват в останалото меню.

Всеки човек има свои любими сладкиши, които приготвя, консумира или поднася на своите гости, но има и някои, които са универсални и любими на всички ни. Когато избирате какъв да е десертът, трябва да се съобразявате с това колко да е калоричен и в какъв вид да е.

Това означава, че ако основното ястие е по-течно и по-тежко, сладкишът, който ще поднесете след него, трябва да е по сух и по-лек. И обратното - ако основното ястие е по-леко и по-сухо - десертът трябва да е по-течен и по-сочен.

торта Добуш

За сладкиш може да се брои всичко, което се поднася като десерт - торти, пасти, бонбони, сладки кремове и пайове, плодови желета и млека и т. н. Ето някои от най-популярните сладкиши, към които можете да се ориентирате, ако искате да имате по-разнообразни десерти:

1. Ябълков флен, който се приготвя от тесто, ябълки, ябълков мармалад, захар и др. и се поднася заедно с разбита подсладена сметана;

2. Тирамису, което е един от най-любимите сладкиши на мнозина, защото е доста лек. Не е необходимо да се пече и се приготвя от бишкоти, кафе, сирене маскарпоне и др.;

3. Баварски крем, който е много лесен за приготвяне и се състои основно от прясно мляко, жълтъци, захар и др.

Брюле

4. Торта Добуш, приготвена от специално бисквитено тесто, което се пече на платки, между които се слага крем по Ваш избор. Обикновено се прави с маслен крем;

5. Крем Брюле, който се приготвя с течна сметана, жълтъци и захар и противно на всеобщото мнение не е френски специалитет, а английски.

6. Виенски кекс, който се приготвя с яйца, прясно мляко, захар и брашно;

7. Пенетоне - вид италиански козунак, в който има различни захаросани плодове;

8. Чийз пай, който се приготвя от бисквити, извара или друг вид сирене и може да бъде комбиниран с различни плодове.

Класически десерти си остават още и Крем карамел, Торта Сахер, Торта Гараш, Чийзкейк, Бриош, Еклери, Ябълков сладкиш, Шоколадов мус, Лава кейк, Торта Павлова.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
А каква е разликата между Чийз пай (точна 8) и Чийзкейк (в останалите десерти накрая на текста)?Тук са представени така,че все едно са два различни десерта.
0
0
Веселина Константинова
Моите любими десерти са шоколадовите, но обичам и тези с плодове и сметана.
0
0