gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Небалансираното хранене разболява

Небалансираното хранене разболява

метаболитен синдром

В днешно време всеки един от нас се стреми да се храни здравословно и балансирано. Някои се справят по-добре в начинанието, а други - не чак толкова добре. Всеки се стреми да се грижи за здравето си, като обръща голямо внимание на храните, които консумира ежедневно.

Някои от нас в забързаното си ежедневие нямат достатъчно време за здравословно хранене, а други просто нямат финансовата възможност за това. Но какви рискове крие нездравословното и небалансираното хранене ще разберете сега.

Метаболитен синдром и неговите симптоми

Метаболитния синдром представлява затлъстяване в комбинация с други болести. Затлъстяването е силно изразено в областта на корема и се нарича още ябълковиден тип затлъстяване.

Метаболитния синдром, или наричан още МетС, е световен проблем и обхваща голям брой хора с напредване на възрастта и с покачване на теглото. Според изследвания заболяването в САЩ се среща при 25% от населението.

Затлъстяване

МетС симптомите са видими. Като най-показателен е натрупването на мазнини в коремната област. Ако обиколката на талията е повече от 80 см за жените и повече от 88 см за мъжете, това означава, че имаме Метаболитен синдром. Други симптоми са повишената кръвна захар, високото кръвно налягане, повишени плазмени триглицериди и др.

Най-често може да се причини както от генетични фактори, така и от нездравословния начин на живот, ежедневния стрес, предозиране с кафе, с алкохол и т.н.

За да избегнем метаболитния синдром, е необходимо да ограничим до минимум готовите храни и продукти, които съдържат трансмазнини и наситени мазнини.

Това са продукти като бисквити, чипсове, крекери, кейкове, соленки, снаксове, сладкиши и много други. За сметка на тях трябва да се храним с повече пресни плодове и зеленчуци, по възможност в сурово състояние или на пара.

Трябва да избягваме консумацията на салами и консерви и да ги заменим с прясно приготвено месо. Трябва задължително да изключим от менюто си замразените меса. И не на последно място, нужна е изключителна физическа активност. Всички знаем, че спортът е здраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати