Как да запазим морковите през зимата?

Как да запазим морковите през зимата?

Морковите са едни от най-популярните кореноплодни растения в света. Те са богати на витамини и минерали, полезни са за здравето и имат приятен вкус. От този зеленчук се приготвят салати, супи, яхнии, сосове, сандвичи, и дори десерти.

Някои смятат, че съхраняването на моркови за цяла година е безполезно - половината от реколтата ще бъде загубена. Въпреки това, ако правилно подготвите зеленчука и изберете подходящ начин на съхранение, морковите няма да се скапят и ще запазят кулинарните си качества.

Как да подготвим морковите за съхранение?

Събирането и подготовката на реколтата играе огромна роля. Ваденето на моркови трябва да стане в правилното време. Трябва те да са дълги около 10 см и почвата да е суха, за да ги извадите лесно. Самото вадене също си има тънкости. Желателно е морковите да се издърпат с листата и после да се почистят.

За самото рязане използвайте остър нож или острие и отрежете горната част (оставете само 1 см от нея). Друга важна точка в подготовката е сушенето. За целта е необходимо да се разпъне алуминиево фолио, да се подреди културата и да се остави за няколко часа на слънце. След това морковите са готови за съхранение.

Как да запазим морковите през зимата?

Как да запазим морковите за зимата вкъщи?

Морковите се съхраняват на тъмно, достатъчно хладно място, с относителна влажност 85-90%.

Важно!

Температурата на въздуха в склада не трябва да надвишава 5 градуса по Целзций - в противен случай зеленчукът ще покълне. Оптималната температура е 1-2 градуса. Мястото, където ще бъдат съхранявани кореновите култури, трябва да бъде подготвено предварително. Ако съхранявате моркови в килера, рафтовете трябва да бъдат дезинфекцирани, проветрени и изсушени.

Къде е по-добре да съхранявате морковите?

Преди голямото зимно застудяване реколтата може да остане и на балкона, но не и след това. Много е важно внимателно да следите температурните колебания и веднага щом дойдат слани, реколта да се прибере в мазето или килера. В този случай контейнерите със зеленчуци могат да бъдат поставени до вратата на балкона, където температурата е по-ниска в сравнение с целия апартамент. Най-добре е да съхранявате корените в килера на апартамента или в мазето на къщата, където температурата и влажността са подходящи. Обикновено това се прави в насипно състояние: морковите се разпръскват върху равни повърхности, в кутии от гофриран картон или дърво.

Как да запазим морковите през зимата?

Обърнете внимание!

Най-добре е морковите да се съхраняват на тъмно, хладно място, далече от нагреватели и батерии.

Кое е най-доброто място за съхранение на моркови в апартамент?

Най-доброто място за съхранение на кореноплодни зеленчуци в апартамент е тъмно и хладно място, например складово помещение. Много домакини предпочитат да оставят зеленчуци в кухнята, но това не е оптималният вариант.

По време на готвене температурата в тази стая се увеличава, което възпрепятства съхраняването на продуктите. Най-добре е да подредите зеленчуците в специално приготвена кутия или чанта. Разстелете морковите върху плътен слой и между тях сложете коренища от хрян. Хрянът има бактерицидни свойства, които предотвратяват образуването на плесени и гъбички.

Трябва да се помни също така, че колкото по-дълго се съхраняват зеленчуците, толкова по-малко витамини остават в тях. Както знаете, 100% от витамините в зеленчуците и плодовете остават в продължение на 2 часа след събирането, а в тези, които се съхраняват месец или повече, има само 30%.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати