Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво трябва да знаем за рафинирания ориз

Какво трябва да знаем за рафинирания ориз

Рафиниран ориз

Повечето хора предпочитат да ядат бял ориз заради апетитния му цвят, мекота, сладост на вкуса, а и изглежда по-добре на външен вид. В действителност обаче белият рафиниран ориз е продукт, чиито най-важни части са отстранени. Повечето лекари казват за него, че е мъртва храна.

Обработката, през която преминава във фабриките, премахва външната обвивка и полира оризовите зрънца, докато придобият искрящия и бял вид, който виждаме по магазините.

За съжаление, по време на този процес оризът се лишава от собствените си фибри, протеини, тиамин, калций, магнезий и калий. По-специално, хранителните вещества, които се премахват в процеса на смилане, включват 67% от витамин В3, 80% от витамин В1, 90% от витамин В6 и половината магнезий и фосфор, както и 60% от желязото, всички фибри и основни мастни киселини.

Ето защо белият рафиниран ориз пристига в магазините обогатен на витамини и желязо. Тези неестествени подсилвания и добавки се прибавят към ориза, защото процесът на лишаване отстранява почти всичко.

При рафинирания ориз окисляването става много по-бързо, отколкото при кафявия, защото обвивката на белия ориз е премахната. По същата причина обелените ябълки бързо променят цвета си и стават кафеникави.

Много хора, които са на диета за отслабване, си мислят, че могат да ядат бял ориз, стига да не му добавят нищо друго. Според някои специалисти белият ориз изобщо не е подходящ за диетата за отслабване. Не само защото е рафиниран въглехидрат, но и защото редица научни изследвания го потвърждават.

Бял ориз

Техните противници обаче се аргументират, че азиатците ядат много ориз, а нямат проблеми с килограмите. Но според изследване, проведено в Южна Корея, тази част от населението, която консумира предимно рафиниран ориз, страда много повече от диабет тип 2.

Белият ориз също така има по-висок гликемичен индекс от кафявия ориз. Този индекс е мярка за това колко бързо дадена храна повишава нивата на кръвната захар, в сравнение със същото количество глюкоза.

Хора, които консумират пет или повече порции бял ориз седмично, имат 17% повишен риск от диабет в сравнение с хората, които ядат по-малко от една порция на месец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest