gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Около 1 тон са бракуваните храни по Великден

Около 1 тон са бракуваните храни по Великден

Агнешко

При масираните проверки на БАБХ около Великденските празници са били задържани близо един тон негодни за продажба храни. Най-конфискуваната стока са били агнешките разфасовки и агнешкото месо.

При проверките инспекторите от Агенцията по безопасност на храните са забранили за продажба 645 414 килограма хранителни стоки, 100 яйца, 2 литра бира, 4 килограма агнешко, 24.5 килограма агнешки субпродукти, 1.8 килограма агнешки черва, 257 724 килограма замразени агнешки разфасовки и 53 козунака.

Най-големи са били нарушенията при агнешкото месо. Традиционно под прицела на БАБХ и този Великден бяха яйцата и козунаците. Някои от тях бяха изтеглени от пазарската мрежа заради неясен произход и пропуски при етикирането.

Великденските проверки започнаха от 30 март и продължаваха до 13 април. Инспектирани бяха 3861 обекта в цялата страна.

Най-честото нарушение, което търговците допускали, е предлагане на храна с изтекъл срок на годност. Установени са още некоректно етикиране на храните, продажба на месо и мляко на нерегламентирани места и липсващи документи за произход на хранителните продукти.

И около тези празници са били открити търговци, които предлагали стоките си в обекти, които не са регистрирани по Закона за храните.

Яйца

Само от кланица в Търговище са били иззети 30 агнета, които били предназначени за продажба без необходимата индетификационна маркировка. Агнетата били насочени за санитарно клане под строгия контрол на комисия от инспектори на БАБХ.

Пробите от месото обаче показали, че то е годно за консумация и с нищо не е опасно за здравето. Агнешкото е било дарено на домове за социално слаби хора.

По време на великденските проверки са издадени общо 202 предписания, 50 акта за установено административно нарушение, а 2 търговски обекта са с временно преустановена дейност. Проверявани бяха хранителните вериги, малки магазини и заведения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати