Изхвърлили сме тонове козунаци и яйца след Великден

Козунак със Сусам

Тонове годни за консумация козунаци и яйца са отишли на боклука след великденските празници. Наблюдения показват, че българинът продължава да купува повече, отколкото реално изяжда.

Нацията ни заема челно място в класациите за разхищаване на храна. Тази тенденция е най-силна покрай големите празници в страната ни.

Близо една трета от произведената в света храна въобще не достига до трапезата, просто защото е повече от необходимото, сочат световните статистики.

Всеки българин разхищава на година близо 100 килограма напълно годни за консумация хранителни продукти.

От търговските вериги признават пред Нова телевизия, че 10% от великденските и коледните им стоки остават непродадени. Тогава те намаляват продуктите с до 50%, за да могат да ги продадат преди да изтече срокът им на годност.

Не можем да си позволим да нямаме стока до последния момент, така че по-добре е да остане, отколкото да липсва нещо – казва Никола Тосков – управител в столичен магазин на голяма хранителна верига.

Козунак

И тази седмица в сила ще са намаленията на великденските стоки, но голяма част от търговците подозират, че ще има доста непродадени и изхвърлени продукти.

Вместо да бъдат изхвърлени, тези храни могат да бъдат дарени на Българската хранителна банка и да помогнат на хора нужда. Именно заради това социалните организации настояват ДДС при дарение да бъде облекчено, за да може повече хора да даряват храна.

За една календарна година спасяваме минимум 260 тона храна. Разбира се, това не е достатъчно на фона на онези 640 000 тона, които се разхищават на година у нас, но е едно добро начало – казва Цанка Миланова - изпълнителен директор на Българската хранителна банка.

С дарените продукти всяка година хранителната банка успява да нахрани 22 000 българи в нужда.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати