Най-вредните тлъсти меса

Тлъсти меса

Всеки човек, особено спортистите и хората, пазещи диета, знае, че консумацията на тлъсти меса е вредна. Възниква обаче въпросът защо това е така, както и кои меса се приемат за тлъсти и кои трябва да предпочитаме пред други. Ето няколко идеи какво месо трябва да включвате в своето меню:

1. За тлъсто месо се определя това месо, по което има много тлъстина. Това означава, че не става въпрос конкретно дали трябва да избирате между месото на пернати и това на бозайниците, а кои части от тях да консумирате.

2. Едно от най-тлъстите меса е свинското, но и то може да се консумира без проблем, ако отстраните мазнините му. Все пак имайте предвид, че свинският бут съдържа близо 300 калории на 100 г, а свинският джолан и котлет - около 260- 280 калории на 100 г.

3. Ако имате възможност закупувайте месо от диво отглеждани животни. Тяхното месо не е толкова тлъсто, защото животните се отглеждат на свобода и извършват голяма физическа дейност, която предпазва от натрупването на мазнини по тях. Освен това тези животни се хранят сред природата и не са тъпкани и угоявани с неприсъщи за тях продукти. Накратко казано - има значение с какво се хранят животните, с които се храните.

4. Месото на пернатите е много по-ниско калорично от това на бозайниците. Въпреки това има голямо значение дали например ще ядете пилешко филе или пилешко бутче. Ако се спрете на втория вариант задължително махнете кожата.

Колбаси

5. Заешкото месо е доста ниско калорично. Ако искате да се храните съвсем диетично обаче имайте предвид, че повечето мазнини се съдържат под кожата и около вътрешните органи.

6. Червените меса са много добър източник на желязо, а телешкият-, агнешкият- и пилешкият дроб съдържат в големи количества изключително полезни вещества - от витамин А до цинк.

7. За вредни се смятат всички онези вкусотии, които определяме като мезета - луканка, пастърма, пушени меса. Те съдържат голямо количество готварска сол, която е с доказано вредно влияние за организма ни.

8. Едно от най-крехките и диетични меса е щраусовото.

9. Макар и рибата да е полезна, с тлъстата риба също трябва да се внимава. В това число влиза шаран, толстолоб, херинга, сьомга и др.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати