Какво наистина има в шунката

Шунка
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Много удобно, от една страна, а също така не е скъпо да си вземете опаковано малко парче шунка. Защото шунка би трябвало да означава чисто месо. Но дали е така наистина?

Да, изглежда като направена от месо, мирише на месо, докарва го и откъм вкус, но месо почти няма. Освен ако не смятате, че кожичките, смлените кокали и сухожилията са месо. Шунката в наши дни е пълна с химикали, които тровят организма ни и водят до рак. За гарнитура има цял коктейл от пресовани субпродукти от трупове на различни животни, а за вид – добавят различни оцветители.

На всичкото отгоре шунката, произвеждана у нас, е пълна с картофено пюре и пшенично нишесте. Причината е, че цената пада значително, а вкусът не се променя сериозно. Картофеното пюре и нишестето сами по себе си нямат вкус. Увеличават обема, без да променят вкуса, а цената на килограм пада. Също като тиквеното пюре в лютеницата. Тиквата е по-евтина от пипера. Картофите пък са по-евтини от месото.

За да слепят съставките, производителите влагат и други вещества като колаген, който се използва в козметичната индустрия предимно в кремове за лице за изглаждане на бръчки, както и за уголемяване на устни. Свойството на колагена е да слепва съставките и да прави продукта по-еластичен.

Производителите обаче не се ограничават с тези съставки, които на пръв поглед са безвредни, но не е ясно в какво съотношение са и реално дали не купуваме картофена шунка на цената на месна. Причината е, че на етикета не е изписан процентът на съответните съставки.

Сандвич с шунка

Всички E-та, които са заложени в шунковия състав, са вредни за здравето, а когато се комбинират с други консерванти и овкусители, комбинацията става канцерогенна. Води до стомашно-чревни заболявания, алергии и разболява от рак.

В крайна сметка, всеки производител си залага в рецептата как да направи крайния продукт. Той може да се похвали с наистина широко поле на изява, тъй като шунката е изключена от списъка на стандарт Стара планина.

Няма законово изискване нито за водата в шунката, нито за другите съставки. Дори в стандарта от времето на социализма, който е от 1970 г., не е било заложено подобно изискване.

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Криси Черникова
Радвам се, че не ям колбаси :)
0
0
Лидия - Гери
Лидия - Гери
15.04.2016 15:48
И аз обичам шунка и последните пъти когато сме купували , та тя няма никакъв вкус, с едни такива жилки по нея, направо ужас.
0
0
Вaсилев
Вaсилев
24.04.2015 10:53
Зaтовa вече не купувaм шункa,a си я прaвя сaм с тaкa нaречения шунковaр.
0
0
аз
аз
22.04.2015 21:18
чули сте,ама с половин ухо
0
0