Бира може да се прави и от стар хляб

Бира
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

Себастиен Морван e един от собствениците на малката пивоварна Брюселс Бийр Проджект, която произвежда бира, наречена Вавилон. Тя се продава единствено в бирарията Барабертон в центъра на Брюксел, разказва Ройтерс. Необичайното в случая е, че белгийското пиво се прави от хляб.

Себастиен решил да произвежда бира по този необичаен начин след разговор със свой приятел за това колко много храна се изхвърля.

Специално в столицата на Белгия един от основните хранителни продукти, които попадат в кофите, е хлябът, тъй като засилената конкуренция между супермаркетите изисква на клиентите да се предлага само пресен, пухкав и топъл.

12 процента от храната, която се изхвърля в Брюксел, е хляб, казва Морван. Това е изумително прахосничество, добавя още той.

31-годишният френскоговорящ белгиец е пресметнал, че 30 процента от ечемика, използван за производство на бира, може да бъде заместен от една и половина филии хляб на бутилка. За 4000 литра бира ще са нужни около 500 килограма хляб.

За прохождането на компанията на Морован му помогнали младежи от местна социална инициатива, които в началото събирали бракуван хляб от брюкселските супермаркети, нарязвали го на парчета и му ги носели в магазина.

Наздравица

Най-старата рецепта за бира, запазена до наши дни, е от Месопотамия и в нея използват именно дебели многозърнести филии хляб, смесени с мед.

Съвременната белгийска бира се произвежда от хмел, внесен от САЩ и Великобритания. Големите пивоварни масово ползват дрожди, вместо да разчитат на спонтанна ферментация, разказва още Ройтерс.

В придържането към старите рецепти и вкусове, с които белгийците са свикнали, се крие успехът на бира Вавилон, смята Себастиен Морван. Произведеното от хляб пиво е кехлибарено на цвят. Съдържанието на алкохол в него е 7 процента. Има едва доловим солен вкус.

Към момента Себастиен не произвежда бира само за нуждите на една бирария, а има запитвания от няколко местни кафенета и барове. Засега той не възнамерява да разширява производството си извън границите на Брюксел.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати