gotvach.bg»Статии»Любопитно»Робот-готвач приготвя 2000 ястия

Робот-готвач приготвя 2000 ястия

Робот Готвач

Милионите домакини по света вече могат да не се притесняват какво да сготвят за вечеря и как ястието ще бъде оценено от семейството. Американската компания Моли Роботикс изобрети робот готвач, който може да приготвя 2000 ястия, съобщава вестник Индипендънт.

Умната машина не просто може да изготвя огромна гама от ястия, но самите гозби имат превъзходни вкусови качества, уверяват създателите му.

За още по-голямо удобство изобретателите са предвидили опцията да избирате какво да вечеряте чрез смартфона си, докато сте още в офиса, а роботът, който е у дома ви, да подготви вечерята до завръщането ви след тежкия работен ден.

Въпреки агресивната рекламна кампания, към момента технологичното чудо на Моли Роботикс е програмирано да готви само супа от раци. Създателите му обещават обаче до пускането му на пазара, което е предвидено за 2017 година, роботът да може да прави две хиляди различни ястия като професионален готвач.

Самите рецепти се избират от приложение, а машината е в състояние да разбърква, да вдига бутилки, да сипва течности с кана и да извършва други дейности.

Супа от Раци

В процеса на работа, в който е създадена умната машина, учените са се стремили да наподобят движенията й като тези на истински готвач.

За целта те са работили с няколко кулинари, като са систематизирали движенията им в кухнята. След това те са заложени в 3D студио, преди да бъдат превърнати в алгоритми за робота. Създаването на иновативната машина е отнело близо две години, съобщава още вестник Индипендънт.

Междувременно редица световни учени изразиха мнение, че в следващите две десетилетия постепенно хората ще бъдат изместени от домакинската работа, като тези дейности ще бъдат поети от роботи.

Изследователи дори представиха наскоро на форум, организиран от ръководството на Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности, прототип на робот сянка, който може да помага при носенето на вода и храна или да осъществява при нужда връзка с лекуващия лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати