Девет френски сирена, които всеки трябва да опита!

Френски сирена

Нищо не може да изрази така радостта от живота на французите, както неустоимата наслада за сетивата при отхапване на сиренето Фромаж с тройна масленост. Франция е страна, която се гордее с факта, че кулинарната ѝ култура изобилства от различни видове сирене. И с право.

Дали заради национална завист обаче или по друга причина английският писател и общественик Г. К. Честъртън казва: Поетите запазват тайнствена тишина относно сиренето, а самият Шарл дьо Гол споделя с въздишка със сънародниците си следната равносметка: Как можеш да управляваш държава, която има 246 вида сирене? . Е, може би великият политик е проявил скромност, защото към днешна дата могат да се изброят над 1 000 различни сирена в кулинарния лексикон на Франция.

Французите се отнасят с необходимото уважение към своя национален символ и започвайки със сиренето Рокфор през 1925 г., до днес вече имат около 40 сирена, които се предлагат на пазара със знака AOC, което гарантира висока категория на качество, контролирано наименование и произход. Това означава, че сирене Кантал, имащо означението AOC за защитено наименование, трябва задължително да идва от планината Кантал в Оверн, а млякото му да е издоено през зимата от крави порода салер. Естествено то трябва да е произведено в съответствие със специфична методология и зряло в необходимата среда най-малко един месец. В следващия списък са показани някои сирена, които се славят с неповторимото си качество и вкус.

Лангре

Сирене Лангре

Регион на произход: Шампан

Вид мляко: краве

Период на зреене: около 6 седмици

Лангре е сирене с индивидуален характер. То е гъсто, влажно и кремообразно. Изключително запомнящо се и прекрасно съчетаващо се както с меката си текстура, така и с нежния си вкус с хрупкава багета или препечен хляб. Лангре е миризливо сирене, но не с ефекта на ударно зашеметяване за обонянието. То потвърждава познатото верую за ненадминатия вкус на френските сирена. Обработено в саламура, миризливо, млечно и спиращо дъха - Лангре!

Сервира се: с вкусен препечен или топъл хляб. Може да се съчетае добре с червено вино от Рон и сливи.

Фромаж дьо Мо

Фромаж дьо Мо

Регион на произход: Ил дьо Франс (Бри)

Вид мляко: краве

Период на зреене: около 6 седмици

Истинското Бри от... Бри. То може да бъде направено както от пастьоризирано, така и от непастьоризирано мляко. Естествено, при втория вариант не се губят някои характерни нюанси на вкуса на готовото сирене, но независимо от метода на приготвяне, Бри е неминуемо очарователно. Солидно, маслено, с нотка на гъби, чесън и бадеми е това типично френско сирене.

Сервира се: с шампанско или чаша червено вино от Бургундия.

Комте

Комте

Регион на произход: Франш Конте

Вид мляко: краве

Период на зреене: от 12 до 18 месеца

Едно от най-разкошните сирена в света. Комте е направено от непастьоризирано мляко от крави от порода монбелиард, отглеждани високо в планината Юра в продължение на векове. Кравите пасат в изобилие по тучните пасища и през лятото вкусът на сиренето придобива флорални нотки. Засищащо, гладко и високо ценено, с нотки на лешници, карамел и зрели, сочни плодове е Комте. Сиренето е твърдо, но въпреки това еластично като текстура.

Сервира се: то е перфектно за топене и за приготвянето на класическо фондю. Също така е добре дошло като допълнение към ястия, в които ще се запича. Може да се поднесе и в плато заедно със сушени плодове, комбинирано с червено вино като Божоле.

Камембер

Камамбер

Регион на произход: Нормандия

Вид мляко: краве

Период на зреене: около 30 дни

Удивителният комплекс от вкусове, напомнящ на гъби и пържено яйце, се заличават при пастьоризирането на сиренето. С аромат на диворастящи гъби и земя, кремаво и богато - това е Камембер. Всеки, опитал от него, остава напълно удовлетворен от похарчените пари.

Сервира се: със сайдер от Нормандия или направен от сорта грозде Шенин. Камембер се съчетава идеално с лъжичка сладко от фурми или конфитюр от лук.

Осау-Ирати

Осау-Ирати

Регион на произход: северната част на Пиренеите

Вид мляко: овче

Период на зреене: около 90 дни

Това притиснато при зреенето, необработено, сурово овче сирене притежава разнообразни по вкус слоеве и експлозивен аромат. Осау-Ирати е едно от сирената от овче мляко, продаващо се със знака AOC (другото е Рокфор), и наистина може да се насладите на автентичния му мирис, дори да го хапвате с други силно ароматни продукти. Вкусът е мек, но отличителен и забележим. Твърдо, гладко, сладко и с нотки на ядки - това е Осау-Ирати.

Сервира се: топи се фантастично; рендосвайте го върху различен вид паста или супа. Може и да се насладите на вкуса му с чаша вино Совиньон Блан или Мадиран.

Рокфор

Рокфор

Регион на произход: в околностите на малкия град Рокфор сюр Сулзон в Южна Франция

Вид мляко: овче

Период на зреене: от 2 до 4 месеца

В преданието за създаването на сиренето Рокфор се разказва, че млад момък пасял овцете си, когато съзрял невероятно красиво момиче в далечината. Той така се запленил по нея, че мигом я последвал, забравяйки ръжения си хляб и сирене за закуска в близката пещера. Когато се върнал няколко месеца по-късно на същото място, не знаел, че ще съзре за първи път една кулинарна легенда, превърнала се в такава с помощта на гъбичките на пеницилина. Рокфор печели понастоящем прозвището Кралят на сините сирена. Това невероятно сирене съществува от стотици години. То е без коричка и влажно като текстура, със зелени и сини жилки, ентусиазиращо сетивата, с пикантно-сладък оттенък и с невероятен аромат.

Сервира се: със салата от цвекло и орехи или разтопено върху сочна пържола, комбинирано с чаша десертно вино Сотерн.

Шевре

Шевре

Регион на произход: от долината на Лоар и Поату

Вид мляко: козе

Шевре е френската дума за коза и общ термин, използван за различни видове козе сирене. Някои от по-популярните сред тях са: бюшрон; козе сирене с остър вкус от Шавиньол – Кротен дьо Шавиньол; Полини Сент-Пиер; Шабишу дю Поату; козе сирене във формата на пирамида - Валансей и др. Понякога Шевре е покрито с посипана пепел, за да се запази от изсушаване. Това запомнящо се сирене може да бъде леко и кремообразно, но с течение на времето при зреене става по-сухо, по-твърдо, по-чупливо и в известна степен - по-кисело.

Сервира се: в салати, при приготвяне на омлети и на пица.

Пон Левек

Пон Левек

Регион на произход: Нормандия (малкото градче Пон Левек)

Вид мляко: краве

Период на зреене: около 6 седмици

Нормандските монаси през Средновековието допълвали вечерята си с това млечно, престояло в саламура от ароматни растения и богато на вкус сирене - един завършек на вечерята с незабравима наслада за сетивата. Отрежете си малко парче от стегнатото оранжево сирене с форма на квадрат и ще видите как влажния вътрешен слой със цвят слонова кост ще се придвижи леко навън. Яжте от всичко - от кората и вътрешността на Пон Левек. Това сирене е с дебела кора, има силна миризма, но деликатен и мек вкус. Сладко-тръпчиво, кремаво и пристрастяващо - Пон Левек.

Сервира се: със шампанско, с вино Пино ноар или Гаме. Въобще не е странно, а направо невероятно, съчетанието на Пон Левек с различни плодове, но най-добре си подхождат с крушата.

Том дьо Савоа

Том дьо Савоа

Регион на произход: от долината на Савоа във френските Алпи

Вид мляко: краве

Период на зреене: около 2 месеца

Том е общ термин за френски сирене с кръгла форма - в повечето случаи с малък размер. Том дьо Савоа е точно онова сирене от Савоа, за което се знае, че е местен популярен продукт. Сиренето оправдава всички положителни слухове за себе си. То е направено от обезмаслено мляко, чиято сметана отделно се използва за направата на масло или за по-високомаслени сирена. Миризмата му е силна и интензивна. Том дьо Савоа е полу-меко, с твърда кора, покрита с мухъл. То е с натурален, домашен, земен вкус, напомнящ на мястото, където е зреело.

Сервира се: с елзаски ризлинг или с Белджиън дабъл. Идеално се съчетава с орехи, разтопено върху печен картоф или небрежно разпиляно в салата с рукола.

Рейтинг

5 0
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Adriyana - Adi
Adriyana - Adi
18.02.2016 18:20
Обожавам Бри - Фромаж дьо мо - особено с грозде и чери домати и разбира се бяло вино :)
1
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
16.02.2016 16:31
Не харесвам меките и кремообразни сирена,направо са ми отвратителни,рокфора ми мирише силно,комте съм опитвала то е твърдо и в сравнение с другите направо си е вкусно
0
0
NEVI
NEVI
16.02.2016 16:27
аз панирам камембера в яйце и после в натрошени бадеми сервирам със сладко от боровинки Става прекрасно и изискано предястие
1
0
Мартина Тракова
Опитвала съм Камембер и Рокфор от тук изброените.Козето сирене определено не ми допада.Бих опитала другите,ако ми се отдаде възможност. :)
1
0
Ирина Андреева Jolie
От всички тук съм яла само Камембер и не ми харесва,надали ще ми допаднат и другите :) Ям само бяло краве сирене хаха скучно,но нищо деуго не ми е по-вкуса :)
1
0