Лупина - пълноценен заместител на животинските мазнини

Лупина

Повечето хора, които се занимават с отглеждането на цветя, са чували за растението лупина. То е едно от най-красивите цветя, които човек може да си засади с градината или да декорира с него тротоарните площи пред къщата си. Малко познат факт е обаче, че освен за декорация лупината се използва и в кулинарията. А още по-интересен е фактът, че растението е от семейство бобови и се среща и под името вълчи боб.

В кулинарията се използват семената от лупина, тъй като те имат малко мазнини, като в същото време са много богати на фибри. Най-важното им качество е високата им хранителна стойност. Те са добър източник на протеини, което ги прави пълноценен заместител на животинските мазнини. Използват се като заместител на соята, както и за направата на протеинови шейкове.

У нас лупината е доста често срещано растение, особено използвано за украса на бордюрите. Може да има бели, жълти, сини, виолетови или червеникави цветове, като има и сортове, които са двуцветни.

Растението има лек и изискан аромат и големи кичести цветове, разположени като цилиндрични гроздове. Листата на лупината са оцветени в матово синьозелено, а растежът на цветето е изправен и гъст. След като премине периодът на цъфтеж, то започва да линее.

Ако искате да извлечете всички ползи на лупината и да я използвате не само за декорация, но и в кулинарията, трябва да се научите как сами да си я засадите и как да я отглеждате правилно.

Растение лупина

Тя обича слънчевите и топли места и песъчливо-черноземната почва. Земята, в която е засадена лупината трябва да е умерено суха до влажна и задължително пропусклива. В никакъв случай не засаждайте това кокетно цвете в силно варовита почва.

За отглеждането на лупина е важно да знаете, че това не е стайно растение и вирее единствено на свобода и на въздух. По-старите растения не подлежат на разсаждане. Увяхналите цветове се изрязват, за да се предизвика повторен цъфтеж.

Лупината винаги се засажда на дълги и тесни лехи, като растенията се поставят в центъра им. Не са особено претенциозни към други партньори и виреят заедно с различни растения.

През последните години, освен в кулинарията, лупината започва да се използва и в козметичната индустрия, като от семената Й се правят различни кремове. Смята се, че тя спомага и за излекуването на редица заболявания и ползите от нея тепърва предстоят да бъдат открити. Сигурно е обаче, че трябва да бъде високо ценена именно в кулинарията.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати