Сърцето обича ягоди

Сърцето обича ягоди

Ягоди

Ягодите са не само вкусни, а и много полезни. Червеният плод е ползван още в Античността за справяне с различни болести и неразположения.

Древни египетски ръкописи показват, че те са предписвани от някогашните лекари като средство, помагащо срещу възпаление, висока температура, камъни в бъбреците, лош дъх, подагра.

В различните части на света има повече от 600 вида ягоди. Повечето от тях имат силен антиоксидантен ефект. Съдържанието на захар при различните сортове е различно, но богатото съдържание на полезни минерали в плодовете ги прави задължителни за всяка трапеза.

Освен гореспоменатите ползи, в ягодите има богато съдържание на полезни вещества като витамин C, калий, фолиева киселина и фибри.

С изяждането на само една чаена чаша ягоди може да се приеме нужното за деня количество витамин С. Най-хубавото от това е, че въпреки сладостта си, ягодите не са калорични. В същото количество плодове се съдържат едва 40 калории.

Състав на ягоди

Чрез консумация на една чаена чаша с ягоди организмът ни се снабдява с 1 г протеини, 11. 65 г въглехидрати, 3. 81 г диетични фибри, 24. 24 мг калций, 0. 63 мг желязо, 16. 50 мг магнезий, 31. 54 мг фосфор, 44. 82 мг калий, 1. 16 мг селен, 94. 12 мг витамин C, 29. 38 мкг фолиева киселина, 44. 82 IU витамин А и всичко това само с 40 калории.

Не на последно място в ягодите има мощните антиоксиданти антоцианини, елагова киселина, кверцетин и кемпферол, за които е доказано, че имат защитни свойства срещу определени видове рак.

Флавоноидът кверцетин, който се намира в ягодите, е естествено противовъзпалително средство, което понижава риска от развитие на атеросклероза и защитава от увреждания, причинени от лошия холестерол.

Вкуният червен плод е полезен и за сърцето. Доказано е, че при редовен прием на ягоди рискът от сърдечен удар намалява с 32 процента. Данните са от мащабно проучване на изследователи от Медицинското училище в Норич във Великобритания.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати