gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове супи според тяхната основа

Видове супи според тяхната основа

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
979558
Видове супи според тяхната основа
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Супите могат да бъдат разделени на горещи и студени, на бистри и такива със застройка, на кремсупи и селски чорби и т. н. Ако искаме обаче да ги разделим по отношение на тяхната основа, те обикновено се разделят на зеленчукови, месни, млечни и плодови.

Зеленчуковите супи се считат за особено полезни и се препоръчват при провеждането на много диети. Те са нискокалорични, тъй като не е задължително към тях да бъде прибавена мазнина и могат да бъдат поднасяни както студени, така и топли.

Курбан чорба

Към тях спадат известните за Русия, Украйна и Молдова шчи, които се приготвят от зеле и други зеленчуци, граховата и френската лучена супа, Гаспачото на Испания и др.

Месните супи могат също да бъдат най-разнообразни. Те са предпочитани през по-студените зимни месеци, макар така разпространеното у нас шкембе да се похапва целогодишно. Месните супи могат да бъдат разделени на това от какво месо са приготвени, като в това число влизат и рибните чорби.

Има пилешки супи, свински, телешки, агнешки супи и др. видове местни супи, както и супи от вътрешностите на различни животни и птици. Сред по-известните мести супи могат да бъдат изброени боршът и разсолникът, характерни за руската кухня, японската супа мисо, арабската супа харира, типична за арабските народи, която се приготвя от агнешко и се сервира за Рамадан и др., както и българската курбан чорба.

Таратор

Млечните супи могат да бъдат приготвени както с месо, така и без месо, но определено по-разпространени са първите. Те често се дават на малките деца и обикновено се приготвят с грис, овесени ядки или ориз. Млечните супи с месо в своето болшинство са кремсупи. Характерни са за почти всички народи, а за България най-известната млечна супа безспорно е тараторът.

Плодовите супи за нас, българите, изглеждат нещо съвсем екзотично, но в страни, в които плодовете са на особена почит, те са широко разпространени. Могат да бъдат приготвяни от различни плодове и да бъдат топли или студени.

Плодова супа

Комбинират се както със зеленчуци, така и с млечни или месни продукти. Най-популярни обаче са тези плодови супи, които са направени само от плодове или от плодове и зеленчуци и които се консумират студени през най-горещите летни месеци.

Предлагаме ви няколко рецепти за любимите супи на Готвач.бг: Пилешка супа, Шкембе чорба, Грахова кремсупа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Pressy
Pressy
22.03.2016 22:50
Полезна и изчерпателна статия !!!
0
0