Феновете на чая са застрашени от проблеми с бъбреците

Чай

Колкото и странно да звучи, чаят може да ви навреди. Наскоро американски доктори съобщиха за един странен и атипичен клиничен случай. Мъж страда от бъбречна недостатъчност поради факта, че консумира прекалено много чай.

Мъжът, който е на 56 години се оплаквал от преумора и остри мускулни болки. Лекарите от болницата в Литъл рок засекли изключително високи нива на креатинин в кръвта на мъжа. Нормалните стойности на креатинин в кръвта са около 50 до 110 микропромила на литър кръв. Креатининът в кръвта на мъжа била 400 микропромила на литър кръв, което е от 3 до 8 пъти над допустимите стойности за възрастен мъж.

Оказало се, че завишените му стойности на креатинин в кръвта са още от 2013 година. Докторите установили, че пациентът страда от остра бъбречна недостатъчност. Те провели различни изследвания - включително и бъбречна биопсия. При проведената бъбречна биопсия докторите установили наличие на множество калцио-оксилатни камъни в каналчетата на бъбреците.

Загадката за бъбречната недостатъчност на пациента дълго време не можела да намери обяснение. В резултатите от другите изследвания докторите не открили протеини в урината на пациента нито кръв, което може да ги насочи към уринарна инфекция. Също така медиците установили, че никой от семейството на пациента не е страдал от бъбречни заболявания.

Чайове

На един от въпросите на медиците - дали мъжът е приемал етиленгликол, който може да причини бъбречна недостатъчност, той дал отрицателен отговор. Но не след дълго се сетил да каже, че изпивал близо по 16 чаши чай с лед всеки ден.

Лекарите стигнали до заключението, че именно този навик, да консумира по 16 чаши чай всеки ден, довели до бъбречна недостатъчност. Ще попитате как така и Защо? Медиците установили, че чаят съдържал в себе си голямо количество оксалати, които могат да причинят бъбречна недостатъчност.

Този случай е поредният пример за това, че не трябва да се прекалява с нищо, защото дори и полезните храни в прекалени дози може да се окажат във вредни.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати