Готвената храна е виновна за двойната брадичка

Готвене

Съществуват множество предположения за функцията и формирането да брадичката. От години тя е причината за бурни спорове в областта на еволюционната антропология. Много от учените смятат, че тя няма никаква функция и че е причудлив резултат от генетичното и еволюционно развитие на човека.

Друга широко разпространена идея е, че изразената брадичка е символ на добри гени и тестотерон. Малките брадички се свързват със слабост, а големите - със сила и мъжественост.

Други много популярни хипотези предполагат, че брадичката е необходима, за да подпомага говоренето, други смятат, че тя балансира дъвченето или че просто е странично формирование, появило се от преминаването от четири на два крака.

Споменахме по-горе, че брадичката е символ на добри гени, но пък няма доказателства, че мъжете избират половинката си именно по тази част от лицето. Оказва се, че привлекателността на тази част от лицето остава незабелязана и неоценена.

Учени от университета на Флорида в Съединените американски щати направили нови изследвания, според които преди шест милиона години възникнали промени, които довели до появата на брадичка. Учените установили, че през този период човекът започнал да готви и постепенно е спрял да консумира твърди храни.

Двойна брадичка

Човекът постепенно е започнал да се храни с по-меки храни. Тази промяна направила големите зъби и силните челюсти излишни. Размерът и силата на зъбите и челюстите намалявали в следващите два милиона години и така се появила брадичката.

Доктор Пампъш и неговият екип провели изследване върху повече от 100 вида примати, като събрали данни за техните брадички и ги сравнили с исторически данни. С помощта на компютърно моделиране те проследили темпа на промяна в долната част на брадичката.

Доктор Пампъш смята, че готвенето е довело до образуването на брадичка при Homo erectus или с други думи казано при Изправеният човек. Според учения Изправеният човек е отделял по-малко време за хранене, зъбите са станали по-малки и това може да е причината за образуването на брадичката като свод.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати