Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Трите идеални маринати за агнешки котлети

Трите идеални маринати за агнешки котлети

Агнешки котлети

Не може Гергьовден без агнешка чорба и агнешко печено – това е нашата българска традиция. На общата празнична трапеза се събират роднини и приятели. На този ден традицията повелява да се приготви гергьовско агне, което се пече цяло и обреден хляб.

Разбира се, много семейства не могат да си позволят цяло агне, а пък и пространството за печене също се оказва проблем в доста случаи. Ако и вие желаете да спазите хубавите български традиции, но да осъвремените старите рецепти, предлагаме ви няколко вкусни варианта за мариноване на агнешко месо. Гарантираме ви, че всички гости ще останат повече от доволни!

Някъде съчетават агнешкото месо с плодове като портокал, манго, нар, другаде пък използват плънка от различни бобови култури, със заливка от пресни билки. Арабската и индийската кухня пък го обича по-пикантно, така че задължителна съставка за рецептите са къри или чили.

Агнешко

Що се отнася до подправките, агнешкото месо има силен аромат, затова не се нуждае от голямо количество подправки. Подходящи са пресен чесън, розмарин, джоджен, магданоз, мащерка.

Първата марината за агнешко, която ще ви предложим, е изключително ароматна. Агнешкото трябва да престои със сместа една нощ в хладилник, за да поеме от всички вкусове.

Продуктите са: 1 глава лук, 6 скилидки чесън, 1/2 ч.ч. зехтин, 2 с.л. горчица, много пресен розмарин (само листата), много пресен риган, сол и прясно смлян черен пипер, няколко капки джин.

Мариновано Агнешко

Вторият вариант включва 100 мл зехтин, сокът от 1 лимон, 3 скилидки чесън, 2 стръка мащерка, 2 стръка розмарин, едро смлян пипер. Обелвате чесъна и го нарязвате на едро, мащерката и розмаринът също се нарязват на едро. Всички продукти се смесват със зехтина и лимоновия сок. Котлетите се мариноват около 6 часа.

Последната ни рецепта е традиционна за Еленския балкан за приготвяне на печено агнешко. Това празнично ястие ще ви очарова с дъха на билките и уникалния си сладко-лютив вкус.

Необходими продукти: 2 връзки прясна мащерка, джоджен, розмарин и мента, 5-6 стръкчета чесън, нарязани на ситни колелца, 2 с.л. мед, 250 мл зехтин, 2 сушени и запечени люти чушлета, сол и черен пипер на вкус до пасират до получаване на гъста смес. Агнето се намазва с тях, увива се в кухненско фолио и се оставя да престои една нощ.

Разгледайте и другите ни рецепти за вкусно агнешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest