Сбогом на найлоновите торбички от 2019 г.

Полиетилен

Ново указание на Европейския парламент (ЕП) слага край на безплатните найлонови торбички от 2019 година. Новите правила всъщност налагат навсякъде в Европа пластмасовите торбички да бъдат таксувани. Законът засяга пликове с определена дебелина – става дума за найлонови кесии, които са с дебелина под 50 микрона.

Изключение ще правят единствено торбичките, които имат дебелина под 15 микрона – те на-често се използват на сергиите за зарзавати. Директивата позволява на всички държави-членки на Европейския съюз сами да направят избор как ще ограничат използването на найлоновите торбички.

Единият вариант е да намалят тяхната употреба до 90 броя на човек до края на 2019 и съответно до 40 броя до края на 2025 година. Другият вариант, който имат пред себе си държавите, е да гарантират, че до края на 2018 година гражданите няма да използват безплатно полиетиленовите торбички.

Предложението за премахване или задължително плащане на найлоновите торбички идва от Групата на зелените и по-конкретно от Маргарет Аукен.

Тя определя приемането на тези правила като победа и поредна стъпка към опазване на екологията.

Това е огромен екологичен проблем, макар че много хора не го осъзнават – милиарди пластмасови торбички попадат в природата като непречистен отпадък и вредят на птици, риби и пр., допълва Аукен.

Найлонови торбички

Всички държави-членки на Европейския съюз имат година и половина да приложат мерките. Данни показват, че найлоновите пликове са всъщност най-разпространеният боклук след фасовете от цигарите. Всяка пластмасова торбичка се разгражда за около 500 години, а за произвеждането ѝ са необходими едва няколко секунди, обясняват от ЕП.

Средностатистическите европейци използват повече от 190 торбички за година, като 90 на сто от тях са найлонови. Повече от 90 на сто от морските птици вече са поглъщали полиетиленови боклуци, посочват еколози. През 2010 година в околната среда само в Европа са попаднали повече от осем милиона пластмасови торбички. Можем да ги срещнем навсякъде – в реки, полета, на шосетата и пр.

У нас от няколко години найлоновите торбички се заплащат – изключение правят някои пазари, където все още се случва да ги дават безплатно. Торбичките обикновено струват между 20 и 30 стотинки, което, оказва се, е доста висока цена – в Страсбург торбичките били 3 цента, което е 6 стотинки.

Според данни през 2010 година българският гражданин е използвал средно малко над 240 кесии за еднократно ползване и около 175 за многократно. Поглеждайки потреблението на останалите европейски страни, България се нарежда на 11-място по използване на найлонови пликове.

За сравнение – във Финландия и Дания всеки гражданин използва средно за година по едва четири торбички, а в Португалия, Словакия и Полша пък употребата им е 100 пъти по-голяма.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати