Диетите се провалят, защото сме програмирани да търсим храна

Хранене

Спазвалите някога диета знаят колко е трудно човек да убеди организма си, че ще поглъща по-малко храна от обикновено, особено през първите няколко дена на диетата.

Често хората се пречупват само след ден-два и изяждат нещо различно от позволеното в режима. После, разбира се, следва и огромното чувство на вина, че не са успели да се справят, да устоят на глада и са променили диетата си.

Не липсата на воля разваля диетата, показват скорошни изследвания на американски учени, цитирани от вестник Дейли експрес. Провалът на хранителния режим най-често се дължи на факта, че хората са програмирани да търсят храна, обясняват авторите на изследването от медицинския институт Хауърд Хюз.

Мозъчни клетки, които са чувствителни към глад, правят абсолютно невъзможно задачата на някои хора да спазват диети и да се ограничават, посочват специалистите. Клетките, за които говорят учените, всъщност са известни като AGRP (или още агути-свързан пептид) неврони.

Именно те предизвиквали негативните емоции в човек и го карат да се чувства нещастен, когато не си похапва. Когато нарушават хранителния си режим, хората просто се опитват да изключат въпросните неврони, които правят усещането за глад още по-непоносимо.

Готвене

Ръководител на цялото изследване е доктор Скот Стърнсън. AGRP невроните са древна мотивационна система, чиято задача е да стимулира индивидите да задоволяват физиологичните си нужди, между които глад и жажда, обяснява доктор Стрънсън.

Той пояснява, че въпросните неврони всъщност не подтикват хората пряко към хранене – те по-скоро предизвикват реакция към сензорни сигнали, които издават наличието на храна. Когато човек се намира в среда, където има много храна, е много трудно да пренебрегне този сигнал, който не спира да го тормози, пояснява авторът на проучването.

И ако днес тези неврони до някаква степен пречат на човек, то в миналото за пещерните ни предшественици тази система е била от изключително голяма полза, категоричен е доктор Стърнсън.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати