Арарут - непознатата житна култура

Арарут - непознатата житна култура

Арарут
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
Виж ››

По света са известни повече от 10 хиляди вида житни култури. Въпреки това многообразие човечеството ползва за прехраната си основно три вида от тях – пшеницата, ечемика и царевица. В последно време като техен заместител все повече навлиза арарутът.

Тази непозната житна култура представлява многогодишно тревисто растение, което доскоро се използваше основно за стопански цели, сгъстител на храна и във фармацевтичната индустрия. Сега обаче все повече хора се убеждават в хранителните и вкусовите му качества.

Родината на арарута са тропическите области на Южна Америка. Латиноамериканците произвеждат брашно от културата, като извличат нишесте от растението, измивайки корените му, остъргват ги, а след това ги накисват и намачкват. Готовата консистенция се прекарва през сито и изсушава.

В последните години обаче технологията се е усъвършенствала и брашното от корени на арарут се получава фабрично. Полученият прах се използва широко във фармацевтиката, но и все по-често в кулинарната индустрия.

Сос бешамел

Арарутеното брашно е изключително полезно, но по-често се добавя като примес към други житни разновидности. На всеки 100 грама брашно от арарут има по около 380 калории.

То може да се използва и като добавка към креда, гипс, брашно, пшеница, ориз и нишесте. Съхранява се на сухо и прохладно място.

Здравословните качества на тази житна култура са неоспорими. Арарутът е богат на витамин А, съдържа фолиева киселина и витамини от В-групата. Съдържа калций, манган, калий.

В него има наличие на протеин и диетични фибри. Арарутът може да се ползва като лек срещу диария заради високото съдържание на нишесте в корените, както и за успокоение на раздразнена и възпалена кожа.

В България арарутът е почти непознат, но намира своята употреба като сгъстител на сосове и пълнеж за различни сладкарски изделия. Той е много подходящ за сгъстяване на по-кисели течности и не оставя никаква миризма или вкус на скорбяла в храната.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати