gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»В Златоград пекат 150 агнета в Деня на чевермето

В Златоград пекат 150 агнета в Деня на чевермето

Чеверме

Днес, 3 май, в Златоград отбелязват Деня на чевермето и само няколко дни преди Гергьовден в родопския град ще бъдат изядени 150 агнета. Празникът на чевермето у нас се провежда за втора поредна година.

Инициативата за него е на кмета на Златоград Мирослав Янчев, чиято идея е да привлича туристи, показвайки на българи и гърци гостоприемството на родопчани и уникалното агнешко месо, което приготвят.

Чевермето е празнично блюдо за родопчани, заради което е стара традиция да се приготвя преди Гергьовден.

Приготвянето на чеверме е майсторлък – казва 82-годишният Здравко Байрев от село Старцево, който има 60-годишен опит във въртенето на чеверме. По негови думи добре приготвеното агнешко се познава по лесното отделяне на костите.

Старите експерти от града казват, че за да стане месото крехко, сочно и вкусно, са необходими между 5 и 6 часа въртене. Най-добре е агнето да е между 16 и 18 килограма, а дървата, от които се прави жарта, да са дъбови. Месото трябва да се полива с мазнина, докато се сдобие с апетитна коричка.

Ден не чевермето

За традиционното чеверме агнето се нанизва на голям дървен шиш – около 3 метра, а край огъня се поставят две дървени опори. Шишът се върти бавно, на ръка, докато пламъкът, намиращ се на около 30-60 сантиметра от месото, го изпече равномерно.

Домакините на празника казват, че уникалният вкус на златоградското чеверме се дължи на рядко прясното агнешко месо.

За ценителите на природосъобразни родопски продукти майстори от града ще демонстрират автентично биене на масло, приготвяне на булгур, ръчно мелене на боб и царевица, в които няма консерванти и други добавки.

Акцент ще се постави и върху родопската кухня, като освен чеверме ще могат да се хапнат и характерните гозби за региона.

В Златоград смятат да превърнат Деня на чевермето в традиционен, като всяка година увеличават броя на чеверметата. Миналата година, когато празникът се отбеляза за първи път в страната ни, чеверметата бяха 60, а за следващата година организаторите планират да наредят 200 агнета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати