gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Предозиране с йод

Предозиране с йод

МаринаМарина
Джедай
156171
Морски дарове
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Йодът е необходим за нормалното функциониране на човешкия организъм, в частност за баланса на метаболизма му. Този химичен елемент е естествен химикал, важен за поддържане здравето на организма, като в нужен в малки количества.

По тази причина големите дози могат да бъдат опасни и много вредни, особено при по-малките деца.

Допустимите граници на дневен прием на йод са около 150 микрограма, като при бременни и кърмачки не трябва да надвишава 220-290 микрограм, защото се нуждаят от малко по-високи дози йод. За възрастни допустимата горна граница е 1100 микрограм.

Основни хранителни източници на йод са йодирана сол, краве прясно мляко, кафяви водорасли, морски дарове и риба, сварени яйца, гъби, аспержи, чесън, спанак и др. Количествата йод, които човек приема чрез консумацията на тези продукти, рядко може да доведе до предозиране с йод.

Йод се открива в Кордарона (сърдечен медикамент), Луголовия разтвор, Калиевия йодид, йодова тинктура, радиоактивният йод се използва при определени медицински изследвания, както и за лечение на болести на щитовидната жлеза. Също този химичен елемент се намира и в редица хранителни продукти.

Едно лице може да влезе в контакт с високи концентрации от тинктури на йод, като например когато го използвате като антисептик или дезинфектант.

Поглъщането може да доведе до сериозни повреди на устата, хранопровода и белите дробове и може да доведе до недостиг на въздух и белодробен оток.

Стомашни проблеми

Контакт на очите с химичния елемент йод под каквато и да е форма може да причини тежки изгаряния по повърхността на очите.

Отравянето с йод предизвиква редица неприятни симптоми. Такива са болките в корема, кашлица, делириум (поради шока се стига до понижено артериално налягане и срив на кръвообращението), диария, трескаво състояние.

Хората усещат и метален вкус в устната кухина, болки в устата и гърлото, липса на урина. Налице са и припадъци, шок, недостиг на въздух, повръщане, жажда.

Много е важно при опасност от отравяне с йод да се потърси незабавна медицинска помощ. И докато се очаква лекарският екип, на пострадалия може да се даде мляко, царевично нишесте или брашно, смесено с вода. Млякото трябва да се дава на всеки 15 минути. В случаи на повръщане, конвулсии не се дава нищо.

И колкото отровеният с йод получи по-бързо лекарска помощ, толкова шансовете за възстановяване са по-големи.

Лечението често включва и даването на активен въглен, подкрепа на дишането с подходяща апаратура, даване на течности и мляко. Нужни са също медикаменти според симптоматиката, както и стомашна промивка.   

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати