gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Екзотични рецепти за сос от касис

Екзотични рецепти за сос от касис

1 от 2 Снимки

Сос от касис с червено вино


Съставки: 400 г касис, 300 мл червено сухо вино, 50 г краве масло, 2-3 скилидки чесън, 30-50 мл пикантен доматен сос, сол, захар, черен пипер - на вкус.

Начин на приготвяне: Измийте малките зрънца на касиса добре, след което залейте с червено вино и оставете на котлона. Течността трябва да се вари на умерен огън, за да се намали обема на половина. Разбърквайте често – по този начин някои от зърната на касиса ще станат на пюре, а други ще запазят целостта си. Добавете маслото, чесъна, който предварително сте нарязали на ситно или пресовали, солта, захарта и черния пипер. Ако си падате по пикантните вкусове, може да добавите и 1 ч.л. лют сос.

Какво ви изниква в главата, когато чуете касис? Обзалагаме се, че почти всички домакини си представят конфитюри, компоти, може би желета.

Някои хора обаче, които имат щастието да обитават различни крайградски райони, разполагат с богатството на ягодоплодния храст, който ражда касис. От неговите плодове, освен традиционните сладкарски изделия, може да се приготви и вкусен сос, който в различни страни се среща в комбинация с кисели краставички, френско грозде и какво ли още не. Вкусът му е кисело-сладък, в зависимост от съставките, които сте добавили.

Сосът може да се използва за добавяне към най-различни ястия, но можете да го запазите и за зимата. Чесънът, който редовно влиза в състава на соса от касис, освен че добавя характерен аромат, но играе ролята и на чудесен консервант. Ето защо днес ще ви представим две рецепти, с които може да се сдобиете с тази универсална подправка, внасяща доза ексцентризъм в кухнята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати