Маринати за перфектния шашлик

Шашлик

Какво представя шашликът? Противно на общоприетото мнение, това съвсем не е просто месо, нанизано на шиш. Приготвянето му се е превърнал в истински ритуал за много мъже.

От изключително значение е да се знае, че шашликът не се пържи, нито пък се пече във фурна. За неговото приготвяне е необходимо да разполагате с достатъчно свободно време, пространство и скара на въглища.

Всичко това е условие, ако искате да се сдобиете с един истински и вкусен шашлик. Разбира се, електрическата скара също е добър вариант, но няма да постигнете аромата и сочността, които дават въглищата.

Времето, необходимо за готвене върху жаравата, обикновено е 15-20 минути. За да не изсъхнат шишчетата, още с поставянето им на скарата, трябва да ги завъртите от всички страни, за да ги запечатате.

След това спокойно може да ги оставяте да се пекат по 5-10 минути от всяка страна. Тъй като сезонът на топлите вечери, прекарани на открито, е пред нас, днес ще ви представим няколко апетитни рецепти за шашлик, с които ще впечатлите всичките си гости.

Шишчета, мариновани в лук

Както може да предположите, за тази рецепта ще имате нужда от наистина големи количества лук - 6-7 белени глави. Може да добавите и няколко резена патладжан или червени чушки за повече аромат.

Свинско месо

Смесете зеленчуците с няколко капки соев сос, като добавите и нарязаното месо. Поръсете с черен пипер, но не добавяйте сол, тъй като тя стяга месото, което го прави жилаво. Оставете всички съставки в хладилника поне за 1 час, а след това преминете към реденето на шашлика.

Майонезена марината

Грубо нарежете месото на парчета и го подправете с подправките, които искате. След това добавете 1-2 супени лъжици горчица, 4-5 глави лук, нарязани на кръгчета, 1 супена лъжица соев сос и поне 2-3 супени лъжици майонеза (зависи от количеството месо, което ще приготвяте).

Противно на очакванията на мнозина, маринован по този начин, шашликът придобива изключително фин и нежен вкус, а не тежък.

Марината с кисело мляко

Една кофичка пълномаслено кисело мляко се смесва с 3-4 скилидки нарязан чесън, куркума, сух карамфил и кардамон. Тази марината пасва най-добре на пилешко месо.

Още рецепти на шиш: Агнешки шашлик, Шишчета от свинско, Комбиниран шиш, Свински шишчета, Агнешки шишчета, Пилешки шишчета, Свинско на шиш, Шишчета с патешки сърца, Агнешко шиш кебап.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати