Ароматни комбинации за чай от лофант

Ароматни комбинации за чай от лофант

Според повечето учени чаят е открит в Китай около 2700 г. пр. н. е. от китайския император Шен Нунг. По недоказани твърдения един ден предводителят на китайския народ бил изморен от своите задължения и решил да си запали огън под непознато за него дърво и да си свари вода. Няколко листенца обаче паднали в гърнето и така се получила напитка, която императорът не могъл да опише с думи - била едновременно сладка и горчива, но определено вкусна.

Именно от тези далечни времена чаят започнал да бъде отглеждан и бързо се разпространил не само в Азия, но и в европейските държави. Днес тази тонизираща напитка е известна навсякъде по света и може да бъде консумирана както топла, така и студена.

Малко познат за българите продължава да е чаят от лофант или лофанта. Това растение е много популярно в държави като Япония и Китай, а през последните десетилетия се оказва, че направеният от него чай действа благотворно върху редица здравословни проблеми. Известен като природната виагра, чаят от лофант може да бъде използван и за цялостно укрепване на имунната система.

Ако разполагате с достатъчно време, можете дори сами да си отглеждате лофант и да си правите чай от листата му. Растението има красиви цветове и е идеален начин за утоляване на жаждата. По настояще много билкари дори се занимават с проучване на свойствата му за лечение на рак.

Ароматни комбинации за чай от лофант

Ако искате да си направите един истински ароматен чай от лофант, можете да го комбинирате и с други билки, чайове или продукти. Ето няколко варианта:

1. Черен чай с лофант, който действа изключително тонизиращо и може да бъде приеман вместо кафе. Ако черният чай Ви е прекалено силен, можете да добавите и малко мед към него;

2. Чай от лофант със сушени скариди, който е с доказано действие за укрепване на имунната система. Приготвя се от 30 скариди, които заедно с листата от лофант се заливат с вряла вода. След около 3 мин така приготвеният чай е готов за консумация.

Ароматни комбинации за чай от лофант

3. Чай от лофант с фурми, който действа добре при кръвозагуба. Приготвя се както предходният, но е задължително да махнете костилките на фурмите.

4. Зелен чай с листа от лофант, който действа пречистващо. След като чаят бъде приготвен, можете да добавите лимонов сок за повече аромат.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати