Джейми Оливър с глобална петиция за хранително образование

Джейми Оливър

Джейми Оливър е може би най-известният готвач, който освен да запознава хората с вкусни и здравословни рецепти, се грижи за доста по-сериозни и глобални проблеми.

Той е истински революционер в съвременната кухня, борейки се за по-здравословния начин на живот на децата. Джейми дори успя да осъди първенецът сред заведенията за бързо храненеМакдоналдс.

Кулинарните предавания на Джейми Оливър, в които той превъзпитава хранителните навици на младото поколение, само за няколко години се превърнаха в тотален хит. Младият готвач успя да заснеме няколко сезона в различни американски градове, както и във Великобритания.

Две трети от британците са с наднормено тегло и лечението на произхождащите от това заболявания струват годишно на държавата над 3 млрд. паунда.

Експертите се опасяват, че поколението на днешните деца ще бъде първото, което ще умира на по-млада възраст от родителите си, ако не се направи нищо по въпроса. С тази тежка задача се е заел именно Джейми Оливър.

Готвач Джейми Оливър

Преди време готвачът проведе кампания за здравословното хранене в училище. След като доказа, че децата могат да се хранят здравословно и в училищните бюфети, британското правителство отпусна на проекта 280 милиона паунда.

Новото начинание на Джейми е изключително мащабно и амбициозно - глобална петиция, която има за цел да убеди правителствата на страните от Г-20 да предоставят на децата в тях "основното човешко право" - хранително образование.

Целта е да се поощри въвеждането на часове в училищата, в които по забавен начин да се учи за правилното и здравословно хранене, което също може да е вкусно.

Инициативата е провокирана от изключително тревожната статистика, според която проблемът със затлъстяването придобива епидемични размери в цял свят, като най-уязвими са именно децата. Наднорменото тегло създава предпоставки за сериозни хронични заболявания и пречи на пълноценния начин на живот.

Ето защо Джейми Оливър и екипът му смятат, че е задължително семействата да бъдат вдъхновени да се хранят здравословно, а малките да бъдат научени на пълноценно хранене и на това как да отглеждат зеленчуци и да приготвят сами храната си.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати