Приготвяне и овкусяване на сланина

Надежда НедеваНадежда НедеваДжедай / Автор
Сланина

Всеки любител на сланината е свикнал да я приготвя според вкуса си, като стандартните подправки обикновено са неизменният червен пипер, черен пипер, шарена сол, чубрица и др.

Най-лесно е да си закупите готова сланина от магазина и сами да експериментирате с подправките, но е истинско предизвикателство да изпробвате сами да си приготвите сушена, паприкована или солено-варена сланина, която предварително да подправите и след това да консумирате когато и под каквато форма пожелаете.

Имайте предвид обаче, че за целта трябва да се снабдите с крехка сланина от гърба на животното. Ето някои прости, но изключително вкусни рецепти:

Сушена сланина

Необходими продукти: 5 кг сланина, 500 г сол, 100 г червен пипер, 20 г черен пипер, 20 г чубрица.

Начин на приготвяне: Сланината се измива и нарязва на парчета с ширина от около 10 см и дължина около 30 см. Те се натриват със сол и се поставят в добре осолено сандъче, чиито страници са покрити с хартиено фолио за готвене.

Приготвяне и овкусяване на сланина

Парчетата се редят с кожата надолу плътно едно до друго, като всичко се осолява стабилно. Най-отгоре се изсипва по 2 см сол. След около 3 седмици сланината се почиства, втрива се с останалите подправки и се изсушава на проветриво място.

Паприкована сланина

Необходими продукти: 3 кг прясна сланина, зелев сок колкото да я покрие, смес от червен и черен пипер, чубрица, куркума и смлян кимион.

Начин на приготвяне: Сланината се измива и нарязва на парчета с ширина от около 10 см и дължина около 20 см. Зелевият сок, който трябва да е достатъчно, за да я покрие, се слага да заври и в него се пуска за около 15 мин. сланината. Изважда се, отцежда се и се втрива с всички смесени подправки. Завива се във фолио и се оставя да се изстуди в хладилника.

Солено-варена сланина

Необходими продукти: 10 кг сланина, 500 г сол, 3 глави лук, 10-тина скилидки чесън, 100 г червен пипер, 10 г черен пипер, 1 кг мас.

Начин на приготвяне: Сланината се нарязва на парчета и се слага да ври в подсолена вода, като на 5 л вода се слага около 100 г сол. Към нея се прибавят нарязаният на четвъртинки обелен лук и скилидките чесън.

След като всичко се свари, парчетата сланина се отцеждат, овалват се в пиперите, които са смесени с 400 г сол и се нареждат плътно в стъклени буркани, след което се заливат с разтопената мас. Затварят се и могат да бъдат съхранявани за дълго на проветриво и хладно място.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати