gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Забраняват шкембе чорбата в кръчмите

Забраняват шкембе чорбата в кръчмите

Шкембе чорба

Нова наредба за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлеченията е на път да забрани предлагането на шкембе чорба в родните кръчми.

Любимата на българите чорба ще може да се хапва само в ресторанти и закусвални. Те ще бъдат обособени като места, в които могат да се предлагат чорби и ястия от субпродукти.

Кръчмите, механите и заведения от пободен род, които акцентират повече на консумацията на алкохол, отколкото на храна, освен алкохолни напитки, ще могат да предлагат и безалкохолни, салати, студени предястия, салати, ядки и сладкиши.

При ресторантите ще бъде въведена категоризация от типа класически, национални, специализирани, тематични и пицарии. Въведено ще бъде и профилиране според категорията звезди, подобно на хотелите – 2 звезди, 3 звезди, 4 звезди и 5 звезди.

Тази категоризация ще се определя въз основа на обслужването в съответното заведение. В ресторантите от 5 и 4 звезди поръчка от студени предястия, салати и аперитиви трябва да се сервира до 10 минути.

Шкембе

В 3 и 2-звездните заведения поръчката трябва да се сервира до 15 минути. Наредбата задължава при поръчка на по-сложни за приготвяне ястия, сервитьорът да предупреждава с колко ще се забави съответното блюдо.

За всички категории и типове обекти ще важи изискване за отваряне на бутилирани напитки – вода, безалкохолни, вино и бира, пред погледа на клиентите при тяхното поднасяне.

При категоризацията ще се вземат предвид образованието, професионалната и езикова квалификация на обслужващия персонал.

След като Наредбата бъде гласувана и одобрена, ресторантите и всички видове заведения ще имат срок от 6 месеца, за да въведат изискванията на практика.

Всички нови обекти, които бъдат пуснати в експлоатация след датата на обнародването ѝ, ще се категоризират по новите изисквания.

Очакваните резултати от приемането на наредбата са създаване на ясни правила за работа от страна на хотелиери и ресторантьори и предлагане от тяхна страна на висококачествени туристически услуги, посочват от Министерството на туризма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати